Експерти застерегли про наслідки люстрації глави НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти застерегли про наслідки люстрації глави НБУ

Казна та Політика
1129
Президент України Володимир Зеленський внесеними до парламенту правками до закону “Про очищення влади” (законопроект № 10444), пропонує Раді люструвати і глав фінансових держрегуляторів. Зокрема – главу Національного банку України (НБУ) Якова Смолія, якого, ще будучи кандидатом в президенти, обіцяв не звільняти. На що може вплинути таке рішення, сайту “Сегодня” розповіли учасники фінансового ринку та експерти.
Загалом, фінансисти сумніваються в серйозності цього наміру і в тому, що законопроект вдасться втілити в життя.
“По-перше, цей законопроект божевільний. І його метою, швидше за все, є не люструвати чиновників, а знищити люстрацію, яка була, довести все до абсурду”, – говорить Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital.
Особливо малоймовірно реалізувати ініціативу щодо глави НБУ, вважає Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу Concorde Capital.
“З одного боку, є закон, який передбачає інституційну незалежність Нацбанку, що полягає в тому числі і в тому, що члени правління Нацбанку вибираються на досить тривалий термін і звільнити їх не так просто. І якщо глава Нацбанку підпаде під люстрацію, це буде суперечити закону про Нацбанк”, – пояснює Паращій.
Однак однозначну оцінку ініціативі, в разі, якщо її підтримає новообраний склад парламенту, експерти дати не можуть. Сергій Фурса прогнозує негативні наслідки для економіки.
“Якщо раптом це буде зроблено, це зруйнує нашу співпрацю з МВФ. І призведе в недалекій перспективі до дуже негативних фінансових наслідків. Це дефолт – не відразу, в перспективі року”, – говорить фінансист.
Можливі й ризики для курсу, – додає Олексій Кущ.
“Фінансові спекулянти, які працюють на нашому ринку, можуть розгойдати курсову стабільність, якщо вони почнуть масово виводити свої капітали з нашого ринку, то це негативно позначиться на курсі. У короткостроковій перспективі – це був би курсовий шок. З точки зору довгострокової перспективи – якби прийшла група економістів, умовна “партія зростання”, це був би колосальний плюс для економіки”, – переконаний аналітик.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас