Позов проти Рожкової загрожує стабільності гривні - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позов проти Рожкової загрожує стабільності гривні - НБУ

Казна та Політика
2229
Національний банк відреагував на позов одного з депутатів, який вимагає звільнення першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової.
«Сьогодні Нацбанку стало відомо з сайту Окружного адміністративного суду міста Києва про надходження позову від народного депутата Юрія Савчука з метою заборонити Катерині Рожковій виконувати повноваження першого заступника голови НБУ. Згідно з повідомленням прес-служби суду, позивач просить суд визнати протиправними дії Катерини Рожкової щодо незаконного сприяння третім особам в сфері валютного регулювання і нагляду і зобов’язати її утриматися від таких дій. Разом з позовом депутат подав заяву про його забезпечення, в якій просить суд до розв’язання суперечки по суті заборонити Катерині Рожковій брати участь в роботі і засіданнях правління НБУ», – процитував НБУ повідомлення суду.
При цьому в НБУ підкреслюють, що поки що не отримали позовної заяви: «Законні підстави для обмеження виконання Катериною Рожковою повноважень першого заступника голови НБУ відсутні».
У НБУ розуміють, що атака на Рожкову – це атака на весь Нацбанк. «У разі задоволення Окружним адміністративним судом міста Києва ухвали про забезпечення позовної заяви Національний банк матиме підстави вважати, що здійснюється пряме блокування роботи Національного банку, а також посягання на його незалежність, і створено загрози для забезпечення стабільності національної грошової одиниці», – заявили в прес-службі НБУ.
Заступника голови НБУ можна звільнити на підставі, зазначеній в ст. 20 закону «Про Національний банк України». «Підстава – звільнення заступника голови Національного банку “за рішенням суду” – законодавством не передбачено», – заявили в НБУ.
«Національний банк стурбований ситуацією, українські суди все частіше стають інструментом тиску і впливу політиканів на роботу центрального банку. Ці обставини ще раз наочно підтверджують необхідність завершення розпочатої судової реформи для запобігання корупційного використання судової системи як інструменту політичного тиску на органи державної влади», – сказав начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас