Міжбанк: тиск на гривню посилиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: тиск на гривню посилиться

Валюта
4947
У середу тиск на гривню на валютному ринку посилиться, а співвідношення попиту та пропозиції продовжить залишатися не на користь нацвалюти. Причин зростання волатильності курсу декілька:
1) Продовження періоду основних виплат відшкодувань ПДВ клієнтам на фоні зростання попиту на валюту. Хоча вливання великих сум відшкодувань у банківську систему вже проходять декілька днів – ринок очікує ще заходження таких ресурсів в межах до 1,6-2 млрд до кінця травня.
У період невизначеності як в політиці, так і в економіці – експортери не поспішають витрачати валюту, а вважають за краще розраховуватися поки тієї гривнею, яка до них заходить від Держказначейства.
Це скорочує пропозицію при зростаючому попиті з боку як імпортерів (кінець місяця і їм треба закривати свої зобов’язання на звітну дату), так і за рахунок тих іноземців, хто отримуючи гривню від погашень ОВДП вже виходить з ринку та купує для цього валюту. Це збільшує перекоси попиту і пропозиції та тисне на курс гривні на торгах;
2) Досить скромні результати вчорашнього аукціону Мінфіну з продажу ОВДП. Всього продано облігацій на суму 3,6 млрд грн (за офіційним курсом НБУ). Причому гривневих – на 1,2 млрд, а валютних на 90,96 млн доларів.
3) Зростання обов’язкових продажів валюти за рахунок вихідного понеділка в США і поведінка готівкового ринку.
Вчора була зарахована виручка за робочий в Україні понеділок і відразу за вівторок. Це додасть пропозиції валюти на торгах і буде, напевно, головним союзником для гривні на сьогоднішніх торгах.
Готівковий ринок почав рухатися після вчорашнього зростання котирувань міжбанку, що стає небезпечним для курсу нацвалюти. Власники обмінників підняли котирування, чим починають підігрівати як населення, так і дрібний бізнес в частині зростання обсягів скупки валюти на побоюваннях її девальвації. Якщо зростання попиту з боку громадян посилиться – готівковий ринок сам стане каталізатором злету котирувань на всьому валютному ринку.
Ми очікуємо на середу обсяг операцій на міжбанку в межах 420 млн доларів при укладанні до 670 угод і зростання курсових коливань в межах коридору 26,55 – 26,75 гривень з активною спекулятивною розгойдуванням ситуації.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 26,49 / 26,52
євро – 29,65 / 29,68
російський рубль – 0,4097 / 0,4104
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас