МВФ може відкласти транш для України на тлі дострокових виборів до Ради, - Moody's — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ може відкласти транш для України на тлі дострокових виборів до Ради, - Moody's

Казна та Політика
404
Дострокові парламентські вибори в Україні можуть спровокувати отримання Україною чергового траншу від Міжнародного валютного фонду на три місяці пізніше, ніж планувалося, однак це не призведе до істотного погіршення її здатності обслуговувати зовнішній держборг.
Про це йдеться в огляді міжнародного рейтингового агентства Moody’s.
Так, аналітики вважають, що рішення про призначення дострокових парламентських виборів є кредитно-позитивним, оскільки воно скоротить тривалість політичного тупика, а новий кабінет буде представлений раніше, ніж очікувалося – швидше за все, це відбудеться в третьому кварталі 2019 року, і, таким чином, можливо, це відновить процес реформ до кінця кварталу.
У Moody’s прогнозують, що без підтримки Зеленського в парламенті законодавча робота в країні буде утруднена в період між президентськими виборами, які завершилися вступом на посаду Зеленського 20 травня, і майбутніми парламентськими виборами.
Внутрішньополітичний ризик є основним обмеженням кредитного профілю України, вважають аналітики Moody’s.
“Однак дострокові вибори роблять ще менш імовірним, що другий транш від Міжнародного валютного фонду (МВФ) прибуде, як було заплановано раніше”, – йдеться в огляді.
Так, експерти вважають, що підготовка до дострокових парламентських виборів ще більше ускладнить законодавчу роботу, необхідну для підтримки поточної програми Stand-By з МВФ в потрібному руслі.
Ця робота включає в себе прийняття зміненої статті про незаконне збагачення, яка, як очікують в агентстві, стане важливим фактором для виділення наступного траншу МВФ у розмірі 1,3 млрд дол. США.
“Однак цей ризик просто перенесений з жовтня, коли спершу планувалося провести вибори. Програма МВФ все ще буде діяти після виборів, і новий уряд може швидко повернути програму в потрібне русло, щоб розблокувати другий транш, замість того, щоб домовлятися про нову програму. Зовнішня позиція України не постраждає істотно від можливої ​​тримісячної затримки у виплатах МВФ”, – сказано в огляді.
За словами аналітиків, хоча зовнішня позиція України сильніша, ніж очікувалося, ситуація з ліквідністю залишається складною, а доступ до світових ринків буде невизначеним. У травні уряд погасив єврооблігації на суму 1 млрд дол., випущені під гарантії США, але в третьому кварталі 2019 року необхідно буде витратити ще 1,450 млрд дол. на амортизацію зовнішнього держборгу і 780 млн дол. на його обслуговування.
У Moody’s очікують, що відтермінування виплат МВФ до кінця року буде керованим і що уряду, ймовірно, буде потрібно ще раз перевірити ємність внутрішнього ринку облігацій.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас