Світовий банк оцінив перспективи України досягти рівня Польщі та Німеччини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк оцінив перспективи України досягти рівня Польщі та Німеччини

Казна та Політика
3527
При нинішніх темпах економічного зростання України знадобиться 50 років, щоб досягти рівня сьогоднішньої Польщі по ВВП на душу населення, і 100 років – Німеччини.
Про це йдеться в спеціальній доповіді Світового банку “Використання потенціалу економічного зростання України”.
Як йдеться в доповіді, Україна залишається однією з найбідніших країн регіону, тобто перебуває на рівні Молдови, Вірменії та Грузії. ВВП України на душу населення за паритетом купівельної спроможності приблизно втричі нижчий, ніж у Польщі, незважаючи на аналогічний рівень доходів в 1990 році.
Однак рівень інвестицій в Україні і загальна продуктивність факторів виробництва, тобто ефективність використання робочої сили, капіталу і землі між секторами і підприємствами, залишаються низькими.

“Середньостатистичний робочий в Німеччині за 17 днів виробляє стільки ж, скільки середньостатистичний робочий в Україні за один рік. Щоб досягти рівня добробуту Німеччини, при нинішньому зростанні економіки України потрібно сто років”, – зазначають у Світовому банку.
Великі відмінності в низькому рівні випуску продукції на одного робітника в порівнянні з розвиненими країнами зумовлені як відставанням України в ефективності виробництва, так і меншою кількістю основного капіталу. Протягом останнього десятиліття Україна досягла певного прогресу в подоланні розриву в ефективності, але країна залишається обмеженою в кількості основного капіталу через брак інвестицій, включаючи прямі іноземні інвестиції. Рівень капіталу на одного працівника в Україні на тому ж рівні, що і в кінці 1990-х років, нагадують експерти СБ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас