Коболєв про зупинку транзиту: втратимо все минулорічне зростання ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коболєв про зупинку транзиту: втратимо все минулорічне зростання ВВП

Енергетика
3539
За розрахунками НАК “Нафтогаз України”, Росія має технічну можливість з початку наступного року не використовувати українську ГТС для транспортування газу в Європу.
Про це на конференції Concorde Capital заявив голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв.
“За нашими розрахунками, російська сторона має технічну можливість наступного року не використовувати український транзит. Навіть якщо не буде побудований “Північний потік-2”, – сказав він.
За його словами, при цьому “Газпром” матиме змогу виконувати мінімальні обсяги постачання газу європейським споживачам в рамках існуючих контрактів.
“Дефіцит в постачанні газу (до Європи – ред.) в такій ситуації – приблизно 5 млрд кубів. Якщо ми подивимося на темпи, якими зараз “Газпром” постачає газ в Європу і створює запаси, вони рекордні. Я так думаю, що саме для покриття цього дефіциту додаткові запаси і створюються”, – заявив керівник компанії.
“За моєю оцінкою, яку поділяють і наші європейські партнери, вірогідність того, що 1 січня ми отримаємо повне переривання, як це було в січні 2009 року, досить велика. Говорячи про те, як це вплине на Україну, думаю, не буде надто жорстко сказано, що це може викликати справжню кризу, в тому числі політичну”, – повідомив Коболєв.
Він відзначив, що і для новообраного президента, і для компанії критично важливо до цього підготуватися.
“Тобто створити додаткові обсяги газу, щоб в українській системи утримати достатній тиск”, – наголосив Коболєв.
“Для України втрата транзитного потоку означає втрату 3 млрд доларів річного доходу, а це приблизно 3% ВВП. Тобто фактично ми можемо за рік втратити все зростання попереднього року”, – заявив керівник НАК.
За його словами, перемовини з Росією відбуваються дуже мляво, а якщо бути більш точним – зовсім не відбуваються.
“Російська сторона повідомила, що вони будуть говорити тільки після того, як новий президент вступить в свої повноваження. І відбудеться, як це зазвичай було в минулому, розмова Путіна і Зеленського. І ми чекаємо на цю подію. Думаю, що перемовини відновляться десь в червні”, – підсумував він.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас