Стало відомо, коли "мовний закон" набуде чинності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стало відомо, коли "мовний закон" набуде чинності

Казна та Політика
962
Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” (“мовний закон”) набуде чинності через два місяці після опублікування.
Відповідна норма прописана в тексті документа.
У перехідних положеннях зазначено, що “мовний закон“набуває чинності через два місяці після опублікування 16 травня 2019 року. Водночас деякі норми набудуть сили з відстрочкою.
Зокрема, в липні 2021 року наберуть чинності вимоги до рівня володіння мовою для отримання громадянства України, які визначить Нацкомісія зі стандартів державної мови, і, відповідно, норма про іспит. Також на два роки відстрочили видачу сертифікатів про рівень володіння державною мовою топ-чиновникам, депутатам тощо.
Крім того, норма про те, що ЗНО та вступні іспити будуть складатися українською мовою, набуде чинності 1 січня 2030 року. Через 30 місяців після вступу в силу “мовного закону” друковані ЗМІ зобов’язані виходити українською мовою (через 60 місяців для місцевих ЗМІ). Друк іншими мовами допускається при одночасному випуску тиражу українською мовою в один день.
Через 18 місяців після вступу “мовного закону” в силу підприємства, установи та організації всіх форм власності, підприємці та інші суб’єкти у сфері обслуговування зобов’язані перейти на державну мову. Інформація державною мовою може дублюватися іншими мовами. На прохання клієнта його обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас