Нацбанк представив дорожню карту скасування валютних обмежень (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк представив дорожню карту скасування валютних обмежень (інфографіка)

Казна та Політика
1128
Обмеження на валютному ринку, які існують в Україні, є актуальними для підтримки макроекономічної та фінансової стабільності, проте усі вони будуть поступово скасовуватися.
Про це йдеться у звіті Національного банку про запровадження заходів захисту.
Як зазначається, кінцева мета НБУ – вільний рух капіталу без будь-яких валютних обмежень.
Усі обмеження, які досі зберігаються на валютному ринку, були введені до 2016 року насамперед через накопичення суттєвих макроекономічних дисбалансів упродовж 2010‒2013 років, анексію Криму та розгортання воєнного конфлікту на Сході, а також запровадження торговельних обмежень з боку РФ.
Запроваджені заходи захисту довели свою ефективність. Упродовж 2016‒2018 років ВВП України стійко зростав. Споживча інфляція скоротилася з 43,3% на кінець 2015 року до 9,8% на кінець 2018 року. Міжнародні резерви за цей період суттєво зросли і утримуються на рівні понад 20 млрд дол. США.
Попри поліпшення основних економічних показників упродовж 2016-2018 років певні ризики для макроекономічної стабільності зберігаються. Тож подовження частини обмежень на валютному ринку є необхідним.
Чинні заходи захисту забезпечать послідовність процесу валютної лібералізації. Національний банк послаблюватиме та скасовуватиме заходи захисту поступово і в міру поліпшення макроекономічної ситуації з урахуванням оцінки ефектів від вже знятих обмежень на валютному ринку.
Нацбанк представив дорожню карту скасування валютних обмежень (інфографіка)
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас