Рада ухвалила "мовний закон" (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада ухвалила "мовний закон" (інфографіка)

Казна та Політика
4382
Верховна Рада схвалила в другому читанні “мовний закон” – законопроект “Про функціонування української мови як державної” у четвер, 25 квітня.
Закон підтримали 278 нардепів.
Всього до другого читання закону було подано 2082 правки.
Підкреслимо, текст остаточного варіанту “мовного закону”, який вчора в ході засідання профільного комітету зводили парламентарі через провалені поправки, на даний момент відсутній на сайті Верховної Ради.
Зміст закону
У першому читанні норма про так званих мовних інспекторів була вилучена з тексту закону.
Документ спрямований на врегулювання порядку застосування української мови як державної у публічних сферах суспільного життя. Дія закону при цьому не буде поширюватися на мову релігійних обрядів і на сферу приватного спілкування між особами.
Документ регулюватиме застосування української мови як мови громадянства України, а також його застосування у діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування в Україні, державних і комунальних підприємств, установ та організацій, інших суб’єктів господарювання державної та комунальної форм власності .
Також передбачається застосування української мови в публічних сферах:
  • в освіті і науці;
  • у сфері культури, на телебаченні і радіомовленні, в друкованих засобах масової інформації, в книговиданні та книгорозповсюдження;
  • у сфері електронних інформаційних систем;
  • у сфері обслуговування споживачів;
  • у сфері спорту, телекомунікацій і поштового зв’язку, юридичних послуг, охорони здоров’я, транспорту;
  • при позначенні топонімів, в рекламі, при виготовленні вивісок і табличок;
  • у діяльності громадських об’єднань, політичних партій, суб’єктів господарювання приватної форми власності, наданні інформації про їхні товари і послуги.
Також передбачається визначити стандарти державної мови і порядок захисту державної мови.
Документ також передбачає введення адміністративну відповідальність за порушення законодавства у сфері застосування державної мови. Крім того, законопроектом передбачена кримінальна відповідальність «за публічне приниження і зневагу до державної мови». Вона буде аналогічною тій, яка передбачена за публічну наругу над державним прапором, гербом та гімном — штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт до 6 місяців, або позбавлення волі на строк до 3 років.
Рада ухвалила "мовний закон" (інфографіка)
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас