Міжбанк: гривня зміцнюється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: гривня зміцнюється

Валюта
1339
Середа на валютному міжбанку обіцяє бути дуже цікавою і динамічною. Основними драйверами ринку будуть: необхідність розрахунків клієнтів за ОВДП, куплені вчора на аукціоні Мінфіну України; виплати відшкодувань ПДВ експортерам; наближення кінця місяця і довгих вихідних.
Мінфін розмістив вчора облігацій на суму більш ніж 13,4 млрд гривень (в еквіваленті за курсом НБУ), з яких понад 11,2 млрд у гривні. Це навіть більше, ніж за нашими розрахунками (ми вчора ввечері припускали 8,5 млрд гривневих розміщень). За цими паперами на 11,2 млрд гривень сьогодні відбудуться розрахунки клієнтів в нацвалюті, і хоча частина коштів буде фактично перевкладенням грошей від погашення попередніх облігацій – нових ресурсів знадобиться досить багато. Іноземці, які купили вчора облігації, будуть частково продавати валюти для фінансування своїх покупок ОВДП, і це збільшить пропозицію валюти на ринку і спрацює на користь гривні.
Що стосується виплат відшкодувань ПДВ експортерам і наближення кінця місяця – то це речі взаємопов’язані. До кінця квітня залишається всього три робочі дні, і це змусить Держказначейство активніше перераховувати кошти експортерам з відшкодування ПДВ. Це зменшить у них потребу в продажу валюти понад обов’язкові обсяги від надходжень валютної виручки і спрацює проти гривні. Крім цього, експортери та імпортери поспішатимуть із завершенням своїх зовнішньоекономічних операцій до 1-го числа і перед довгими великодніми вихідними. Цей фактор спрацює різноспрямовано, і в кінцевому підсумку тренд на міжбанку в середу буде залежати від ситуативних курсових завдань великих клієнтів.
Ми прогнозуємо досить великі обсяги операцій на міжбанку в межах до 450 млн доларів при вчиненні до 600 угод.
Коррахунки банків на ранок середи знову істотно не змінилися і перебувають на рівні близько 54,5 млрд гривень, що, з одного боку, дає ресурс для спроб покачати ринок, але з іншого — всі апетити спекулянтів будуть упиратися в платоспроможний попит компаній на валюту та їх ситуативні завдання перед кінцем місяця.
Більшість факторів досить сприятливі для гривні, і ми прогнозуємо на сьогодні коридор по долару в межах 26,50 — 26,65 гривень з активною роботою спекулянтів у форматі “дві сторони”.
При надлишку долара на торгах – Нацбанк вийде з інтервенцією з викупу валюти через Matching, що як і вчора утримає курс від подальшого падіння нижче порога в 26,50 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 26,63/ 26,65
євро – 29,85 / 29,87
російський рубль – 0,4174 / 0,4175
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас