Вартість контрактного навчання в українських вишах може суттєво зрости — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість контрактного навчання в українських вишах може суттєво зрости

Казна та Політика
790
У Міністерстві освіти і науки розробили проект постанови, яка встановлює мінімальну вартість контракту в розмірі 60% суми, котру університет у середньому витрачає на студента. Навчання може суттєво здорожчати, бо в міністерстві вирішили змінити правила розрахунку контракту.
Про це йдеться в сюжеті ТСН.
“Є сума, яка є середньою по університету. Саме з цієї суми рахується 60 відсотків. І це мінімум. А університет може встановити більше від цієї суми за окремими спеціальностями”, – пояснив гендиректор директорату вищої освіти і науки дорослих МОН Олег Шаров.
Сума, яку в середньому витрачає кожен навчальний заклад, різна – вона залежить від зарплатні викладачів, вартості комунальних послуг, кількості студентів, навчальних корпусів, баз практики та наявності навчального обладнання.
На такий крок у Міносвіти зважилися, щоб зрівняти витрати на студентів, бо багато вишів занижують вартість контракту, і цю різницю доводиться покривати з державного бюджету.
“Коли студенти, бюджетники і контрактники, сидять в одній групі, то витрати на них однакові, і не зовсім зрозуміло, чому плата різна, чому університет отримує різні кошти”, – каже член національної команди експертів з реформування вищої освіти Володимир Бахрушин.
Новація стосуватиметься 34 найпопулярніших спеціальностей – це гуманітарні науки, журналістика, економіка, право, архітектура та будівництво, галузь обслуговування, медицина та міжнародні відносини. Інженерів, митців та українських філологів не чіпатимуть.
В уряді наголошують, що панікувати університетам та абітурієнтам зарано – рішення не остаточне. Наразі відбулося лише громадське обговорення, свою оцінку мають надати експерти та викладачі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас