Штучний інтелект допоміг знайти дві планети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штучний інтелект допоміг знайти дві планети

Технології&Авто
1780
Астрономи з Техаського університету в Остіні, США, у співпраці з компанією Google використали штучний інтелект для виявлення двох нових планет в архіві спостережень космічного телескопа Kepler («Кеплер»).
Цей багатообіцяючий метод дозволяє виявляти багато додаткових планет, які не вдається виявити за допомогою традиційних методів. Спостереження, що вказують на присутність планет, відкритих цього разу, проводилися кілька років тому в рамках розширеної місії під назвою К2 космічного телескопа Kepler.
Для виявлення цих екзопланет команда, очолювана студентом Техаського університету в Остіні Енн Даттіло (Anne Dattilo), створила алгоритм, що дозволяє «просівати» дані, зібрані за допомогою «Кеплера», для виділення сигналів, що не були зафіксовані за допомогою інших методів, використовуваних при пошуках екзопланет. Вже протягом досить тривалого часу астрономи використовують штучний інтелект для виявлення планет в архівах спостережень телескопа Kepler.
Ця нова робота відрізняється від попередніх насамперед тим, що алгоритм автоматичного пошуку планет був адаптований до умов місії К2, яка стартувала після того, як у телескопа Kepler вийшли з ладу гіроскопи-маховики, що контролюють положення апарата в просторі. В ході цієї місії положення телескопа в просторі постійно змінювалося, тому в новому алгоритмі дослідникам довелося провести програмну компенсацію цього впливу. Обидві планети, виявлені за допомогою алгоритму Даттіло і її команди, є типовими для місії K2.
Вони розташовані близько до батьківських зірок і мають малі орбітальні періоди. Одна з планет носить назву K2-293b і обертається навколо зірки, розташованої на відстані близько 1300 світлових років від нас у напрямку сузір’я Водолій. Друга планета рухається по орбіті навколо зірки, що знаходиться на відстані 1230 світлових років від нас у напрямку того ж сузір’я.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас