Газпром відновить закупівлі туркменського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром відновить закупівлі туркменського газу

Енергетика
836
Газпром має намір найближчим часом відновити закупівлі туркменського газу.
Про це заявив голова правління компанії Олексій Міллер.
“Ми бачимо великі перспективи розширення нашої співпраці в газовій сфері, і, найголовніше – це розуміння того, що ми буквально в найближчій перспективі продовжимо нашу роботу в рамках контракту на закупівлю туркменського газу”, – зазначив глава Газпрому, коментуючи підсумки переговорів з президентом Туркменістану Гурбангули Бердимухамедовим, які відбулися в Ашхабаді 27 березня.
“Ми також торкнулися питання, які стосуються розвитку нашої співпраці на середньострокову перспективу. Це не тільки відновлення поставок газу в найближчим часом, а й перспективи співпраці в наступне десятиліття”, – зазначив Міллер.
“У першу чергу, звичайно, це співробітництво в закупівлі туркменського газу, це головний напрямок, за яким ми завжди працювали. По-друге, це питання, що стосуються співпраці в області поставок техніки, яка виробляється в Російській Федерації”, – сказав він.
З 2008 року Газпром намагався переглянути ціну на туркменський газ. З 2009 року Газпром закуповував в рік близько 10 млрд куб. м в рік. У 2015 році російський концерн заявив про намір скоротити закупівлі до 4 млрд куб. м. Газпром з січня 2015 року платив Туркменгазу ціну беззбиткового експорту в Європу. У червні 2015 року Газпром експорт ініціював арбітраж про перегляд ціни на туркменський газ, поставлений з 2010 по 2015 роки. У суді російська компанія вимагає з ГК Туркменгаз 4 млрд євро.
З початку 2016 року Газпром припинив прийом туркменського газу, взявши “контрактну паузу” до кінця 2018 року. Арбітражний розгляд між компаніями Газпром експорт і Туркменгаз також було тимчасово призупинено з метою знаходження взаємоприйнятного рішення про подальшу співпрацю поза рамками арбітражного процесу.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас