Про зниження норми обов'язкового продажу експортної виручки до 30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Про зниження норми обов'язкового продажу експортної виручки до 30%

Особисті фінанси
41
Зниження норми обов’язкового продажу експортної виручки до 30% з 1 березня в короткостроковому періоді істотно не вплине на обсяги продажів валюти на міжбанківському ринку і на курс гривні, вважають банкіри, опитані агентством “Інтерфакс-Україна”.
НБУ правильно вибрав час для зниження норми обов’язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті. Як правило, в лютому-березні відбувається сезонне зміцнення гривні. Тому зниження цієї норми незначно вплине на обсяги продажів валюти на міжбанківському ринку і на курс гривні. Підтвердженням цьому служить подальше зміцнення гривні в перші дні березня “, – сказав директор департаменту казначейства Піреус Банку Ігор Якобчук.
Директор департаменту інвестиційного бізнесу ПУМБу Антон Стадник також вважає, що зниження обов’язкового продажу експортної виручки до 30% на ринок впливу не зробило. “Співвідношення попиту і пропозиції залишається на колишньому рівні з акцентом у бік більшої пропозиції валюти”, – сказав він.
Як зазначає голова правління Айбокс Банку Галина Хейло, зменшення норми обов’язкового продажу валюти є позитивним сигналом для експортерів, які отримали більше свободи в рішеннях про терміни продажу валюти. “Як показали перші дні березня, експортери, як і раніше, здійснюють обов’язковий продаж частини валюти в тому обсязі, який передбачений рішенням НБУ – і не більше. Зменшення норми обов’язкового продажу валюти до 30% істотно не відіб’ється на котируваннях гривні в період стабільної ситуації на валютному ринку, однак може сприяти посиленню девальваційного тренда в період збільшення волатильності курсу “, – додала вона.
Директор казначейства банку “Кредит Дніпро” Олег Курінний, в свою чергу, зазначив, що рішення про зниження з 1 березня норми обов’язкового продажу експортної виручки до 30% прийнято Нацбанком з урахуванням трендів, можливостей і перспектив ринку.
“Надмірна волатильність курсу долара в обидві сторони небажана для відкритої експортно та імпортозалежної української економіки, тому Нацбанк буде і далі проводити політику згладжування різких курсових коливань. Зменшення обсягів продажів експортної виручки з 50% до 30% – один з інструментів. Його ефект на курс , обсяги торгів валютою і ліквідність ринку в короткостроковій перспективі не стане істотним, маючи, скоріше, корекційний характер “, – сказав О. Курінний.
Експерти вважають, що норма обов’язкового продажу частини валютної виручки може бути скасована в кінці поточного – початку наступного року.
“В умовах політичної нестабільності, прийдешніх подвійних виборів, пікових виплат за зовнішнім боргом я сумніваюся у скасуванні норми щодо обов’язкового продажу частини валюти до кінця року”, – сказала Г.Хейло.
Начальник управління валютного контролю “RwS bank” Ірина Травіна зазначила, що скасування обов’язкового продажу частини експортної виручки входить в число пріоритетів валютної лібералізації, це обмеження може бути знято як тільки буде досягнута стійка стабільна ситуація на валютному ринку. “Майбутні подвійні вибори в Україні можуть збільшити волатильність курсу гривні. Сприятливі макроекономічні умови для повного скасування цієї норми можуть з’явитися на ринку не раніше кінця поточного – початку наступного року”, додала вона.
О.Курінний, в свою чергу, зазначив, що цифрове значення норми обов’язкового продажу частини валюти може бути переглянуто в разі зміни ситуації на валютному ринку: “Регулятор залишає за собою право оперативно коригувати діючі норми як в бік подальшого зниження, так і в бік збільшення – в разі зростання курсових ризиків, пов’язаних зі світовими цінами на сировинні товари, зниженням попиту на український експорт через уповільнення зростання світової економіки, кульмінацією передвиборчої кампанії і її результатами, відсутністю повноцінного доступу на зовнішні боргові ринки “, – нагадав експерт.
За матеріалами:
РВС Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас