У клітин знайшли режим зомбі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У клітин знайшли режим зомбі

Технології&Авто
1034
Опинившись в несприятливих умовах, а то і зовсім під загрозою загибелі через брак поживних речовин або впливу антибіотиків, бактерії здатні переходити в особливий стан, щоб вижити. Клітини при цьому не впадають в анабіоз, але різко уповільнюють обмін речовин, наче зомбі.
Спочатку мікробіологи з групи професора Амстердамського університету Ліндерта Хемена (Leendert Hamoen) займалися дослідженням споруляції Bacillus subtilis. Як і багато інших бактерій, при настанні несприятливих умов вони здатні утворювати всередині надзвичайно стійку сплячу спору і переходити у вегетативний стан. У клітці зупиняється метаболізм, і вона перечікує негаразди, при необхідності — багато тисяч років.
Проте вчені звернули увагу на мутантні форми бацил, які не могли формувати спори, проте в лабораторії переживали навіть досить серйозні періоди голодування. “У нормі бацили мають форму палички, – пояснює професор Хемен, – але такі голодуючі мікроби стискаються майже до сферичних. Всі процеси, які в нормі у бактерій активні, у них змінюються. Проте вони не повністю зупиняються, як це відбувається при утворенні спор. Бактерії навіть продовжують ділитися.
Тільки відбувається це вже не кожні 40 хвилин, а через чотири дні, більш ніж в сотню разів повільніше від звичайного”.
Автори відзначають, що для підтримки життя в клітці, яка перейшла в такий уповільнений “режим зомбі”, достатньо поживного розчину, розведеного в тисячі разів. Вони називають це “оліготрофним станом зростання” (oligotrophic growth state) і вважають його особливою, раніше недослідженою стратегією виживання, яку мікроби можуть застосовувати нарівні зі споруляцією, синтезом антибіотиків та іншими.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас