На що витрачають гроші українські міста-мільйонники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На що витрачають гроші українські міста-мільйонники

Казна та Політика
939
Чим більше місто, тим більше у нього потреб і, відповідно, витрат. Але і доходи будуть відповідними.
Про це пише Сьогодні.
На першому місці за величиною бюджету – столиця, далі Харків і Дніпро. П’ятірку замикають Одеса і Львів.
Єдине місто-мільйонник з дефіцитом бюджету – Харків. Там витрати на 1 млрд грн перевищують доходи. У харківській мерії кажуть, що місту передають все більше нових повноважень, а грошей на їх реалізацію немає, пише “Сегодня”.
У Києві, Львові та Одесі, навпаки, профіцит – доходи вище витрат.
Левову частку доходів становлять податки. Серед них – акцизний і туристичний збори. Найбільшу частку становить податок на доходи фізосіб. В Одесі цей збір становлять 4,2 млрд грн з 6,72 млрд. У Львові – 3,8 млрд грн з 5,94 млрд грн. Та частина податків, яку кожне місто відправляє в державну скарбницю, перерозподіляється.
Найбільше субвенцій – грошей з держбюджету, які виділяються на місця на конкретні цілі – отримала столиця, найменше – Львів. Крім субвенцій на освіту і охорону здоров’я, Харків і Дніпро отримали кошти для підземки: перший, щоб добудувати третю лінію, другий, щоб закінчити будівництво метро в цілому. У Києва ж є субвенції на оплату комуналки та будівництво й ремонт доріг.
“Що стосується видатків, то найбільш значними вливаннями може похвалитися освіта. На другому місці в Києві і Львові – охорона здоров’я, у Харкові й Одесі – соцзахист, у Дніпрі – житлово-комунальне господарство. На останньому місці в державній і південній столицях виявився туризм, у Львові, Дніпрі та Харкові – охорона довкілля”, – пише видання.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас