"Північний потік-2" може втратити половину газу через директиви ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Північний потік-2" може втратити половину газу через директиви ЄС

Енергетика
892
Поправки до газової директиви ЄС щодо “Північного потоку-2” призведуть до того, що газопровід високою ймовірністю залишиться недовантаженим як мінімум у перші кілька років експлуатації.
Як зазначається в матеріалі, схвалений текст поправок до газової директиви ЄС передбачає, що у газопроводу повинен бути незалежний від “Газпрому” оператор (зараз це на 100% структура монополії Nord Stream-2 AG), а до потужностей повинні отримати доступ треті особи. Якщо створення незалежного оператора реалізовується, то доступ третіх осіб організувати неможливо, оскільки газ у російський кінець труби може подати тільки “Газпром” як єдина компанія, що має право на його експорт.
Теоретично “Газпром” може вирішити проблему, якщо “Північний потік-2” отримає виключення з правил ЄС. Німеччина, як країна ЄС, куди приходить газопровід, може укласти з Росією міжурядову угоду про такі винятки. Однак на практиці, як випливає з тексту поправок у газову директиву, такий шлях буде тривалим, складним і не обіцяє повного успіху.
У такому разі за аналогією з газопроводом Opal Єврокомісія може заборонити “Газпрому” використовувати “Північний потік-2” більше ніж наполовину, залишивши іншу половину для потенційних “третіх осіб”, які навряд чи коли-небудь з’являться.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас