У Швеції вперше підключили протез руки, який дає тактильні відчуття (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Швеції вперше підключили протез руки, який дає тактильні відчуття (відео)

Технології&Авто
1283
У Технологічному університеті Чалмерса (Гетеборг, Швеція) спільно з біотехнологічною фірмою Integrum AB підключили протез руки безпосередньо до нервів людини. Це дозволило учасниці дослідження не тільки рухати пальцями за допомогою розуму, а й сприймати тактильні відчуття.
Хірурги приєднали протез до двох кісток передпліччя жінки і підключили 16 електродів до її нервів і м’язів. Це дозволить за допомогою думок зав’язувати шнурки, набирати текст на клавіатурі, повідомляється на сайті проекту європейської дослідницької програми з протезування кінцівок DeTOP.
«Прорив нашої технології полягає у тому, щоб дати пацієнтам можливість використовувати імплантовані нервово-м’язові інтерфейси для управління своїм протезом, відчуваючи при цьому відчуття, які важливі в повсякденному житті», – зазначив співробітник університету Ортіс Каталан.
На відео продемонстровано використання імплантату для управління віртуальною рукою на екрані комп’ютера – до встановлення фізичного протезу.
Вчені вважають це великим проривом у порівнянні з нині існуючими протезами, які часто спираються на електроди зовні шкіри. Ці поверхневі електроди дають обмежені та ненадійні сигнали, які дозволяють контролювати лише пару грубих рухів, наприклад стискання долоні в кулак. Інші сучасні протези рук не забезпечують тактильні або кінестетичні відчуття, тому людина при використанні протеза міг покладатися тільки на зір: власники не можуть дізнатися, наскільки сильно вони стискають об’єкт.
За матеріалами:
ua.news
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас