Більш ніж половина невеликих банків не пройшли перевірку НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більш ніж половина невеликих банків не пройшли перевірку НБУ

Фондовий ринок
694
Національний банк України майже завершив оцінку банків в рамках SREP (Supervisory Review and Evaluation Process), і у більш ніж половини з 40 середніх і невеликих банків оцінки виявилися незадовільними.
Про це повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова під час робочої зустрічі Клубу невеликих банків Незалежної асоціації банків України (НАБУ).
“На жаль, серед 40 середніх і невеликих банків – більш ніж у 20 фінустанов оцінки виявилися незадовільними. Наразі основною проблемою для невеликих банків залишається відсутність стратегії розвитку і як результат – нежиттєздатність бізнес-моделі”, – цитує її слова прес-служба НБУ.
К. Рожкова додала, що ще одним важливим питанням є джерело коштів для підтримки капіталу банку.
За її словами, після завершення оцінювання регулятор з кожним банком окремо обговорить стратегію і бачення подальшої роботи у фінансовому секторі.
“Для тих невеликих банків, які не мають стратегії і бачення подальшого розвитку, є три основні шляхи: робота з підвищення ефективності бізнес-моделі, консолідація та злиття з іншими банками або добровільна відмова від банківської ліцензії”, – зазначила К. Рожкова.

Довідка Finance.ua:

  • Оцінка SREP включає аналіз чотирьох основних компонентів: життєздатності і стійкості бізнес-моделі, якості корпоративного управління, ризиків капіталу і ризиків ліквідності.
  • За 2018 рік кількість чинних банків в Україні скоротилася з 82 до 77, тоді як на початок 2017 року їх було 96, а на початок 2016 року – 117.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас