Нейромережа навчилася перетворювати думки на слова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нейромережа навчилася перетворювати думки на слова

Технології&Авто
2890
Головна проблема в створенні ефективних інтерфейсів для прямої взаємодії комп’ютера з людським мозком полягає в інтерпретації гучних складних сигналів, які вдається з мозку зчитувати. Однак в останні роки саме в сфері розпізнавання патернів в “поганих”, зашумлених даних спостерігається помітний прогрес.
Відбувається це завдяки застосуванню нейронних мереж, які в деяких випадках вже практично «читають думки»: можна згадати роботу 2018 року, автори якої змогли відновити картинку, яку представляли піддослідні, за даними електроенцефалографії.
Наступний крок у цьому напрямку зробила команда професора Колумбійського університету Німа Месгарані (Nima Mesgarani).
У статті, опублікованій в журналі Scientific Reports, вчені повідомляють про успішне застосування нейромереж для розпізнавання слів за активністю мозку. Автори проводили експерименти з п’ятьма добровольцями, направленими на хірургічну операцію у зв’язку з важкими нападами епілепсії.
У кору мозку поміщався масив мікроелектродів, які реєстрували активність нейронів протягом півгодини, поки людині зачитували короткі тексти. Зібрані дані використовували для навчання штучного інтелекту (ШІ).
Демонструючи свій ШІ в роботі, вчені програвали тим самим добровольцям записи лічби від нуля до дев’яти. Нейромережа аналізувала пов’язану з цим активність мозку і через синтезатор голосу вимовляла вихідне слово.
За словами професора Месгарані, результативність відтворення склала 75 відсотків — істотно вище, ніж це вдавалося досі.
Тепер розробники мають намір розширити функціональність ШІ і навчити його розпізнавати більш складні слова і поєднання.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас