Дані про бенефіціарів компаній стають прозорішими - Мін'юст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дані про бенефіціарів компаній стають прозорішими - Мін'юст

Казна та Політика
473
Кожна п’ята з понад мільйона компаній в Україні внесла до Єдиного державного реєстру дані про своїх кінцевих бенефіціарних власників.
Про це розповіла перший заступник міністра юстиції Олена Сукманова.
“На сьогоднішній день зареєстровано 1 млн. 66 тис. юридичних осіб, і кожна п’ята компанія надала до реєстру дані про бенефіціарних власників. Зараз ми зосереджені на подальшому розвитку державної політики для досягнення високих стандартів прозорості бенефіціарних власників”, – сказала Олена Сукманова.
З серпня 2018 року Мін’юст ввів нові правила реєстрації, і тепер при здійсненні будь-яких реєстраційних дій компанія повинна розкрити дані своїх бенефіціарних власників.
Перший заступник міністра юстиції повідомила, що єдиний державний реєстр, який найближчим часом запрацює в оновленому режимі, дозволить здійснювати пошук бенефіціарного власника за іменем, таким чином буде надаватися інформація про всі компанії, в яких ця особа визначена як кінцевий бенефіціар.
Крім того, буде забезпечена повнота розкриття даних про кінцевих бенефіціарних власників – вказуватиметься як характер впливу (прямий або непрямий контроль), так і відсоток власності.
Водночас, перевірка даних про власників є дуже складним питанням не тільки для України, а й для всіх країн світу.
“З одного боку, ми повинні заохочувати бізнес показувати своїх бенефіціарів, а з іншого – цей процес не повинен призводити до погіршення умов для відкриття бізнесу або до певних затримок у процедурі реєстрації. Тобто тут дуже важливо дотримуватися балансу”, – зазначила Олена Сукманова.
Як повідомили у відомстві, кабмін затвердив новий план дій з впровадження ініціативи “Партнерство “Відкритий уряд” на 2018-2020 роки.
При цьому Олена Сукманова додала, що одним із передбачених заходів є “забезпечення механізму верифікації бенефіціарних власників”. Для цього Міністерство юстиції розробляє концепцію створення ефективного механізму верифікації в активному діалозі з іншими зацікавленими сторонами: державними органами, міжнародними партнерами та неурядовими організаціями.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас