У Мінрегіоні розповіли, скільки видали теплих кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінрегіоні розповіли, скільки видали теплих кредитів

Казна та Політика
213
За 4 роки державною програмою «Теплі кредити», в рамках якої людям відшкодовують частину вартості обладнання і матеріалів для енергомодернізації житла, скористалися близько 525 тис. українських сімей.
Такі дані наводить прес-служба Мінрегіону з посиланням на слова голови відомства Геннадія Зубка.
За підрахунками чиновника, загальна сума інвестицій в рамках програми склала 7 млрд грн, що в кінцевому підсумку дозволило економити споживачам, а заодно і державі, 273 тис. куб. м газу щорічно.
Минулого року на ці потреби банки кредитували населення на 1,1 млрд грн – прямо і побічно умовами програми скористалися 150 тис. сімей. Щоправда, майже половина з цієї суми пішла на фінансування ОСББ. Держбанки, через які і здійснюється пільгове кредитування, схвалили 1604 заявки від об’єднань мешканців. Середня сума позики при цьому склала 288,6 тис. грн. Чиновник зазначив, що обсяг виданих ОСББ позик в рамках програми втричі перевищив показники попередніх 3 років.
Найбільше грошей дісталося об’єднанням Дніпропетровської (373 кредити), Запорізької (296) і Рівненської областей (282). А середня економія мешканців на послугах ЖКГ за підсумками енергомодернізації склала від 20 до 50%.
Слід зазначити, що в рамках програми держава компенсує людям від 20 до 35% вартості матеріалів. А попит на пільгові кредити значно перевищує можливості бюджету. Приміром, у минулому році банки призупинили видачу теплих кредитів ще в серпні – закінчилися закладені в бюджеті кошти.
Примітно, що на 2019 рік фінансування програми з казни збільшувати не стали, на неї виділили всі ті ж 400 млн грн, що і в 2018-му.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас