Глава НБУ розповів, як Україна погашатиме зовнішній борг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава НБУ розповів, як Україна погашатиме зовнішній борг

Казна та Політика
2475
Виплати за зовнішнім боргом перекриватимуться частково за рахунок коштів, що надійшли ще торік, частково – за рахунок тих, що ще належить залучити.
Про це в інтерв’ю виданню “Сегодня” заявив глава Нацбанку Яків Смолій.
“У цьому році планується отримання 500 млн євро від Єврокомісії і гарантій від Світового банку на 600 млн доларів США. Крім того, можуть бути два транші від МВФ на загальну суму близько 2,5 млрд доларів, які теж надійдуть в міжнародні резерви. Плюс Мінфін має плани по залученню коштів від розміщення облігацій як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. Тому виплати за зовнішнім боргом перекриватимуться частково за рахунок коштів, що надійшли ще торік, частково – за рахунок тих, що ще будуть залучені”, – сказав Смолій.
Він підтвердив, що 2019-2020 роки дійсно є піковими по виплатах. Однак у НБУ і Міністерства фінансів збудовані плани по здійсненню всіх виплат на тривалу перспективу з чітким розумінням, як обслуговуватимуться ці борги.
“У нас є нова програма співпраці з МВФ на суму близько 3,9 мільярда доларів, розрахована на 14 місяців. Ми отримали торік 1,4 мільярда доларів за цією програмою, які пішли в міжнародні резерви. А оскільки у нас відновилося співробітництво з МВФ, відразу відновилося співробітництво зі Світовим банком та Європейською комісією. І кошти від цих структур пішли Мінфіну на покриття дефіциту. Торік від цих організацій ми отримали понад мільярд доларів в еквіваленті”, – сказав Смолій.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас