НБУ затвердив механізм запобігання накопиченню валютних дисбалансів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ затвердив механізм запобігання накопиченню валютних дисбалансів

Казна та Політика
594
Національний банк України для запобігання накопиченню системних ризиків у фінансовому секторі оновив вимоги до резервування коштів, залучених банками в іноземній валюті.
Положення про порядок резервування коштів в іноземній валюті (банківських металів) за залученими банком вкладами (депозитами), кредитами (позиками) від нерезидентів, затверджено постановою Правління Національного банку № 12 від 3 січня 2019 року, повідомляється на сайті НБУ.
«На заміну старим Правилам Національний банк затвердив нове Положення про порядок резервування коштів в іноземній валюті за залученими банком вкладами, кредитами від нерезидентів. Норми цього документа мають превентивний характер і будуть застосовуватися тільки в разі накопичення валютних дисбалансів у фінансовому секторі і прийняття Національним банком відповідного додаткового рішення щодо встановлення конкретних вимог до резервування», – йдеться в повідомленні.
Національний банк, як і раніше, матиме право встановлювати вимоги до резервування банками коштів в іноземній валюті, отриманих банком за договором про залучення вкладу, кредиту від нерезидента та підлягають поверненню в термін до 183 календарних днів включно. При цьому, згідно з документом, ці вимоги також поширюються і на аналогічні операції з банківськими металами.
Затверджене Положення також спрощує процедуру подачі банком інформації щодо сум коштів, які резервуються за відповідними операціями з залучення іноземної валюти або банківських металів. Зокрема, замість відповідної довідки, яку раніше банки надавали в паперовій формі, відтепер здійснено перехід на обмін статистичною інформацією в електронному вигляді.
Застосовуючи норму обов’язкового резервування за короткостроковими зовнішніми запозиченнями, Національний банк матиме можливість запобігати накопиченню дисбалансів і розгортанню системних ризиків внаслідок інтенсифікації банками короткострокових залучень іноземної валюти (банківських металів) за депозитами, кредитами (позиками) від нерезидентів.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас