МВФ і Україна визначили основні завдання на 2019 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ і Україна визначили основні завдання на 2019 рік

Казна та Політика
1163
Міжнародний валютний фонд і Україна визначили так звані “маяки”, які українська сторона повинна виконати протягом нинішнього року для отримання повного фінансування за програмою кредитування МВФ в режимі Stand By.
Серед них – ухвалення низки законів у фінансовій і банківській сферах, продовження антикорупційних зусиль, просування реформ у сфері приватизації.
“Ми будемо просуватися далі з ухваленням законодавства, яке має критично важливе значення для створення надійного середовища для роботи і розвитку наших фінансових ринків”, – говориться в аналітичному звіті Фонду щодо нової програми Stand By для України і завершення попередньої програми розширеного фінансування EFF.
У зв’язку з цим у МВФ очікують затвердження Верховною Радою до кінця березня 2019 року законопроекту №2413а, який позбавить наглядових повноважень нинішню Нацкомісію держрегулювання ринків фінансових послуг і розподілить їх між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку.
Крім того, МВФ разом із Світовим банком обіцяють до кінця березня 2019 року узгодити поправки в закон про банки і банківську діяльність в Україні для вирішення “законодавчих прогалин”. У Фонді очікують, що парламент до середини 2019 року ухвалить низку законів у фінансовому секторі, зокрема, про деривативи і фінансові ринки, захист прав споживачів і грошові перекази.
Окрему увагу Міжнародний валютний фонд приділяє подальшим зусиллям з викорінення корупції в Україні. “Дуже важливо, щоб нові антикорупційні установи – НАБУ, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Вищий антикорупційний суд – зберігали свою незалежність і чесність”, – підкреслили у Фонді.
Зокрема, що стосується Антикорупційного суду, у МВФ очікують призначення до кінця квітня 2019 року принаймні 35 суддів “з бездоганною репутацією і відповідними професійними навичками” згідно із законом 2018/2447 і правилами процедури із забезпечення об’єктивності і прозорості процесу. При цьому в МВФ сподіваються, що Антикорупційний суд розпочне свою діяльність до кінця червня 2019 року.
По НАБУ у Фонді очікують завершення зовнішнього аудиту групою авторитетних експертів з міжнародним досвідом. В МВФ також сподіваються до кінця червня 2019 року ухвалення ВР України законодавства щодо посилення повноважень НАБУ.
Крім того, серед “маяків”, визначених МВФ в подальшому співробітництві з Україною, вказана необхідність значного просування у процесі приватизації та реформ підприємств, що перебувають у державній власності, а також подальше зміцнення управління в банківській сфері.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас