За чотири роки ЄЦБ викупив європейські борги на €2,6 трильйона — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За чотири роки ЄЦБ викупив європейські борги на €2,6 трильйона

Світ
359
Протягом 4 років, починаючи з 2015 року, Європейський Центральний банк (ЄЦБ) викупив державні і приватні борги на суму понад €2,6 трлн для підтримки економічної стабільності і стимулювання приватного бізнесу.
Про це в інтерв’ю для французького телеканалу INTER повідомив член виконавчої ради ЄЦБ Бенуа Кюре (Benoît Cœuré).
«За чотири роки, між 2015 і 2018 роками, ми викупили €2,6 трлн громадських і приватних європейських боргів. Для чого? Просто з тим, щоб знизити вартість фінансів у зоні євро. Центральний банк, як нас вчили у вищій школі, контролює процентну ставку на щоденній основі. Але сьогодні всього цього вже недостатньо, тому що компанії позичають на три, п’ять, десять років… Відповідно, ми змушені тримати низьку процентну ставку протягом трьох, п’яти або десяти років… У цьому контексті, ми викуповуємо державні зобов’язання, і це приводить до істотного поліпшення фінансових умов, що, в свою чергу, стимулює споживання і інвестиції в зоні євро», – зазначив представник ЄЦБ.
Він підкреслив, що зниження процентної ставки в корпоративних запозиченнях, що робиться не тільки у Франції або Німеччині, але також у Греції, Італії, в інших країнах Європейського Союзу, – стимулює інвестиції і споживання, дозволяє створювати нові робочі місця. За інформацією, яку навів представник ЄЦБ, з 2013 року в зоні євро було створено понад 10 мільйонів робочих місць. За показниками зайнятості населення ЄС повернувся до показників, які були до економічної кризи 2008 року і навіть перевищив їх. Такий результат вдалося досягти великою мірою завдяки виваженій монетарній політиці ЄЦБ.
«Відсоткова ставка, яка встановлена ​​для економіки зони євро, буде зберігатися на поточному рівні, можна сказати, майже на нулі, або навіть нижче нуля, принаймні до літа 2019 року, або стільки, скільки буде потрібно, щоб інфляція повернулася до показника в 2%, – така наша мета. Тому процентна ставка буде залишатися низькою протягом тривалого часу», – заявив Бенуа Кюре.
Він зазначив, що, незважаючи на деяке зниження темпів економічного зростання в зоні євро цей показник зберігається на рівні 1,5%. За словами банкіра, така ситуація дозволяє зберігати процентну ставку на низькому рівні протягом дуже тривалого часу.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас