НБУ в 2019 році проведе інспекційну перевірку в 51 банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ в 2019 році проведе інспекційну перевірку в 51 банку

Фондовий ринок
743
Національний банк України (НБУ) в 2019 році має намір провести планову інспекційну перевірку в 51 банку
Про це повідомляється на веб-сайті Нацбанку.
Згідно з повідомленням, в першому кварталі регулятор має намір відвідати Сбербанк, Індустріалбанк, Правекс Банк, Піреус Банк МКБ, банк “Форвард”, Кредит Європа Банк, Укрбудінвестбанк, банк “3/4”, банк “Портал”.
У другому кварталі інспекційну перевірку заплановано в Універсал Банку, Ідея Банку, МТБ Банку, АБ “Кліринговий дім”, АКБ “Аркада”, Місто Банку, АКБ “Львів”, СЕБ Корпоративний банк, Кредитвест Банку, Мотор-банку, Першому інвестиційному банку, КБ “Земельний капітал” і АКБ “Конкорд”.
У третьому кварталі інспекція НБУ навідається в ПриватБанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Альфа-банк, ПУМБ, ОТП Банк, Сітібанк, банк “Кредит Дніпро”, Мегабанк, банк “Восток”, МІБ, А-банк, банк “Інвестицій та заощаджень, Дойче банк ДБУ, Альтбанк і банк “Авангард”.
В останньому кварталі року НБУ перевірить Райффайзен Банк Аваль, УкрСиббанк, ПІБ, Креді Агріколь Банк, банк “Південний”, Кредобанк, ТАСкомбанк, ІНГ Банк Україна, КБ “Глобус”, Полтава-банк, банк “Альянс”, УБРР і Скай Банк.
За даними Нацбанку, інспекційні перевірки банків здійснюються згідно з планом, складеним на підставі ризик-орієнтованого підходу і затвердженим рішенням правління 22 грудня 2018 року. При цьому ризик-орієнтований підхід враховує приналежність банку до певної категорії, його розмір у банківській системі, характер і складність операцій, рівень ризиків, властивих його діяльності, а також загальну оцінку за системою SREP (система наглядових перевірок та оцінки, від англ. Supervisory review and evaluation process).
Водночас Нацбанк зазначає, що крім зазначених планових перевірок, триватимуть і позапланові, необхідність яких буде визначатися на підставі наглядових дій в рамках системи раннього реагування.
В цілому в 2018 році департамент виїзних перевірок банків НБУ здійснив 25 планових та 21 позапланову перевірку банків, вказано в повідомленні.
“Відтепер ми щорічно будемо оприлюднювати наш план перевірок на наступний рік. Разом з тим НБУ вирішив ввести практику попереднього – не пізніше, ніж за 20 днів до початку перевірки – повідомлення банків про проведення планових інспекційних перевірок та їх програми. Ці заходи сприятимуть підвищенню прозорості і ефективності здійснення нагляду за дотриманням банками вимог законодавства та нормативно-правових актів НБУ”, – наведені в повідомленні слова першого заступника глави НБУ Катерини Рожкової.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас