Кому в Україні піднімуть зарплату 2019 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому в Україні піднімуть зарплату 2019 року

Особисті фінанси
2011
В 2018 році на українському ринку праці зарплати збільшилися в середньому на 25-30%. В 2019-му ця тенденція продовжиться, зійшлися на думці опитані UBR.ua експерти. Цьому посприяє низка факторів, зокрема, брак молоді. Олії у вогонь можуть підлити і європейські сусідні країни, що відчувають кадровий дефіцит.
Кого не вистачало
Судячи з низки вакансій дефіцитних спеціальностей, за 2018 рік в Україні зарплата зросла в середньому на 30%. Але це сталося нерівномірно по всьому ринку, підкреслила HR-експерт компанії Rabota.ua Тетяна Пашкіна. Спочатку найбільший попит спостерігався на співробітників сфери гостинності – готелі, ресторани, кафе. Але потім ситуація змінилася на користь професійних сфер. Банки, Інвестиції, лізинг, за ними йде виробництво, адміністративний персонал і студенти
“Найбільше підняли зарплати для молоді, для початківців”, – сказала Пашкіна.
Якщо десь не вистачало молоді, за неї вели боротьбу. «Для початківців в різних професійних сферах роботодавці змушені були піднімати зарплати, щоб закрити вакансії», — пояснила Пашкіна.
Сайт Work.ua щомісяця публікує 100 тис. унікальних вакансій. Вивчивши їх, аналітики компанії відзначили досить динамічний тренд щодо збільшення зарплат протягом 2018 року. Зростання склало близько 25%, а іноді доходило і до 50%, розповів CEO компанії Work.ua Артур Міхно.
Перш за все це торкнулося нижнього (до 10 тис. грн.) зарплатного сегмента. В якому верхня планка піднялася до 13 тис. грн. Схожий стан справ склався і в середньому сегменті. Було 10-15 тис. грн., стало 15-20 тис. грн., зазначив керівник Work.ua.
Причини не змінюються — економічне зростання і конкуренція між роботодавцями за робітників. Причому наші компанії конкурують ще й з іноземними колегами — роблять все, щоб люди не покидали батьківщину, підкреслив Артур Міхно.
«Наш офіс розташований в Дніпрі, де багато заводів. Ми з перших вуст знаємо, що за деякими спеціальностями відбулося дворазове зростання зарплат”, – поділився спостереженнями CEO Work.ua.
Кого будуть більше цінувати
І це не останнє підвищення окладів. У 2019 році українські роботодавці готуються вкладати в людей ще більше грошей. Європейська Бізнес Асоціація (EBA), що об’єднує понад 900 підприємств країни, провела щодо цього спеціальне опитування серед керівників компаній.
Розширити штат наступного року мають намір 58% з опитаних. Близько 42% управлінців вищої ланки на підприємствах, що входять в EBA, планують підвищити зарплати на 10-20%. А десята частина опитаних — більше ніж на 20%.
До цього все активніше підштовхують іноземні роботодавці, до яких з усіх ніг кинулися українці. Тетяна Пашкіна навела приклад Німеччини, яка почала змінювати законодавство, щоб активніше наймати іноземців і українців зокрема. У цій країні дефіцит робочої сили становить близько 2 млн робочих місць. У Східній Німеччині середня зарплата перебуває на рівні 2,7 тис. євро, у Західній — 3,3 тис. При цьому 90% невеликих німецький підприємців скаржилися на проблеми з підбором персоналу.
Кому в Україні піднімуть зарплату 2019 року
Якщо влада Німеччини піде польським шляхом лібералізації вхідного порогу на ринок праці, то першою постраждає Польща. Багато українців можуть подумати, навіщо їхати туди, де зарплата 1 тис. євро, якщо можна в Німеччину, де 2 тис. євро. Крім Німеччини квоти для українських заробітчан підняла і Чехія.
Коли був запущений безвіз, роботодавці західноукраїнських областей, за даними Пашкіної, підняли зарплати на 50-70%. Зараз визріває новий етап такого підвищення, хоча і менш масштабний — на 20-25%, спрогнозував і CEO Work.ua.
У компанії Rabota.ua традиційно виділяють шість найгарячіших галузей, в яких роботодавці змушені не тільки залучати нові трудові ресурси, але й утримувати старі. Це виробництво/промисловість, інформаційні технології, торгівля, студенти (працівники без досвіду), некваліфікований і адміністративний персонал (у тому числі водії і кур’єри).
У 2019 році зарплати в цих сферах будуть зростати мінімум на 15-20%, вважає Тетяна Пашкіна. Якщо ж говорити про «зовсім гострі» вакансії, то збільшення може досягти 20-25%.
Це, перш за все, швачки, зварювальники, оператори верстатів з ЧПУ, монтажники, зазначила HR-експерт Rabota.ua. Цих фахівців потребують не тільки українські компанії, а й їхні колеги в Польщі, Чехії, Німеччині. “Аби тільки не поїхали ті, які поки що тут працюють”, – підсумувала Тетяна Пашкіна.
Микола Оліярник
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас