Рівень тіньової економіки в Україні продовжив зниження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рівень тіньової економіки в Україні продовжив зниження

Казна та Політика
1401
Рівень тіньової економіки в Україні в другому кварталі 2018 року знизився на 1 процентний пункт (п.п.) в порівнянні з попереднім кварталом, а за рік зниження склало 3 п.п., йдеться в оприлюдненому звіті Мінекономрозвитку (МЕРТ) про загальні тенденції тіньової економіки в Україні.
“Всі методи, з використанням яких оцінюється рівень тіньової економіки, показали скорочення рівня в порівнянні з першим півріччям 2017 року», – йдеться в документі.
Як зазначає МЕРТ, детінізація економіки стала наслідком збереження головних ознак макроекономічної стабільності, дотримання Нацбанком стратегії інфляційного таргетування, збереженням високого рівня ділової активності і поліпшення очікувань в умовах зростання споживчого попиту і сприятливої ​​зовнішньої кон’юнктури.
Однак динаміка детінізації стримується такими невирішеними проблемами, як значні виклики стабільності фінансової системи країни і наявність непідконтрольних територій, йдеться в звіті міністерства.
Найбільший рівень тіньової економіки традиційно виявив метод “витрати населення – роздрібний товарообіг” – 48% ВВП. Це на 3 п.п. менше від показника за другий квартал 2017 року, але відповідає показнику за підсумками першого кварталу 2018 року. МЕРТ пояснює поліпшення цього показника за рік тим, що обсяг продажів населенню споживчих товарів в легальному секторі зріс більшими темпами (на 15,9% в порівнянні з об’ємом в першому півріччі 2017 року), ніж обсяг скоригованих грошових витрат на придбання споживчих товарів (13, 6%).
Вдосконалений метод “витрати населення – роздрібний товарообіг” показав скорочення тіньової економіки за рік на 2 п.п. – до 54% ​​ВВП, уточнює міністерство.
Електричний метод показав скорочення рівня тіньової економіки до попереднього кварталу і аналогічного період попереднього року на 1 п.п. – до 27% ВВП, монетарний – на 2 п.п., до 23%, а збитковості підприємств – на 3 п.п., до 21% ВВП.
Водночас МЕРТ зафіксував збільшення рівня тіньової економіки за методом збитковості в двох секторах: на транспорті, складському господарстві, поштової та кур’єрської діяльності – на 9 п.п. і фінансової і страхової діяльності – на 8 п.п.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас