Нацбанк назвав ключовий виклик для України на наступний рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк назвав ключовий виклик для України на наступний рік

Казна та Політика
1151
У 2019-2020 роках планові валютні виплати з відсотками становитимуть 17 млрд доларів, тому ключовий виклик на наступний рік – як залучити достатньо ресурсів, щоб рефінансувати зовнішні та внутрішні зобов’язання.
Про це повідомляє НБУ у “Звіті про фінансову стабільність”.
Як зазначається у звіті, графік виплат є досить напруженим, але керованим, за умови продовження співпраці з МВФ. Передбачається запуск нової програми Stand-By, розрахованої на 14 місяців із запланованим обсягом 2,8 млрд СПЗ (3,9 млрд доларів), розділеним на три транші.
“Якщо Україна виконуватиме програму, то ризик нестачі фінансування суттєво знизиться”, – йдеться у звіті.
У НБУ зазначили, що угода з МВФ відкриває доступ до коштів інших кредиторів, зокрема ЄС та СБ. Їхні кредити спрямують на фінансування потреб бюджету. Проте щоб повністю покрити потреби в фінансуванні, уряд буде змушений розміщувати єврооблігації, а також активно залучати ресурси на внутрішньому ринку.
“Вартість нових ринкових запозичень висока. Ситуація на світових ринках боргового капіталу не є сприятливою, крім того, становище України ускладнюють подвійні вибори наступного року. Як показали розміщення єврооблігацій України в жовтні та відкладене розміщення корпоративних єврооблігацій “Нафтогазу” в листопаді, інвестори вже зараз вимагають значну премію за ризик”, – наголосили в НБУ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас