НБУ спростив банкам процедуру отримання екстреної підтримки ліквідності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ спростив банкам процедуру отримання екстреної підтримки ліквідності

Казна та Політика
211
Національний банк України (НБУ) спростив банкам умови укладення генерального договору на залучення екстреної ліквідності, повідомляється на сайті НБУ.
Відповідне рішення затверджено постановою правління №128 від 27 листопада 2018 року “Про затвердження змін до положення про екстрену підтримку Національним банком України ліквідності банків”, яка набирає чинності 4 грудня.
Документом, зокрема, скасовано вимогу про надання банком фінансової моделі розвитку та звіту про оцінку вартості майнових прав за кредитами юросіб на етапі укладення генеральної угоди, відстрочено вимоги про надання звіту про оцінку нерухомого майна до моменту виникнення потреби в кредиті (раніше звіт був потрібний вже на етапі укладення генеральної угоди), продовжено термін дії звіту про оцінку майна до шести з трьох місяців (до подачі в НБУ) і скорочено час перевірки відповідності суб’єктів оціночної діяльності встановленим критеріям.
Крім цього, оновленою процедурою визначено ознаки неприйнятності нерухомого майна для передачі в заставу центробанку. Зокрема, нерухоме майно за межами обласних і районних центрів (крім цілісних майнових комплексів, об’єктів виробничої або складської нерухомості), незабудовані земельні ділянки за межами Києва, Дніпра, Одеси, Харкова та Львова, збиткові майнові комплекси та нерухомість, експлуатація якої не приносить дохід. Неприйнятною також буде вважатися нерухомість, характеристики якої не відповідають даним в технічній документації, об’єкти в аварійному стані тощо.
Національний банк також встановив критерії відповідності для страховиків майна, яке перебуває в заставі за кредитами Нацбанку. У їх числі – відсутність в останні два роки порушень законодавства, рентабельна діяльність і наявність перестрахувального покриття ризиків в провідних міжнародних компаніях. До того ж такі страхові компанії повинні бути не пов’язаними з банком-позичальником особами, а частка отриманих ними страхових платежів за операціями зі страхування кредитних та фінансових ризиків не повинна перевищувати 5% загального обсягу страхових платежів за підсумками останнього звітного року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас