Воєнний стан призведе до тиску на курс гривні, але глибокої девальвації не буде - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Воєнний стан призведе до тиску на курс гривні, але глибокої девальвації не буде - банкіри

Особисті фінанси
326
Запровадження воєнного стану в 10 областях країни призведе до додаткового тиску на курс гривні, однак глибокої девальвації національної валюти не відбудеться, вважають банкіри, опитані агентством “Інтерфакс-Україна”.
“За відсутності додаткових економічних і політичних шоків, своєчасної і зваженої курсової корекційної політиці Нацбанку курс найближчим часом закріпиться в районі позначки 28 грн / $ 1”, – сказав директор казначейства банку “Кредит Дніпро” Олег Курінний.
При цьому він додав, що введення воєнного стану може викликати короткострокове посилення ситуативних дисбалансів попиту і пропозиції валюти. Але якщо ситуацію на міжбанку контролює регулятор, беручи участь в торгах різними інструментами і нівелюючи пікові дисбаланси, то ажіотажні настрої готівкового ринку підсилюють спекулятивну складову і створюють ефект саморозкручуваній спіралі.
У той же час, зазначив О.КУРІННИЙ, більш вагомими факторами, що впливають на курсову динаміку, є цінові тренди на ключові товари українського експорту (зернові і металопродукцію) і імпорту (енергоносії), інфляційні і девальваційні настрої бізнесу і населення, а також хід співпраці з МВФ, який має досвід фінансової допомоги країнам, на території яких проходили військові конфлікти.
Голова правління РВС Банку Владислав Кравець вважає, що якщо протягом тижня НБУ не вийде на міжбанк з підтримкою курсу гривні, то національна валюта може подешевшати до кінця тижня до 29 грн / $ 1.
“Якщо протягом тижня НБУ не вийде на міжбанк, то національна валюта може подешевшати до кінця тижня до 29 грн / $ 1. Але глибокої девальвації не буде – середньорічний курс за підсумками року не перевищить позначку в 29,3 грн / $ 1 (29,3 грн / $ 1 – показник середньорічного курсу гривні, закладеного до держбюджету-2018- ІФ). Після скасування воєнного стану гривня почне зміцнюватися “, сказав банкір.
Голова правління Айбокс Банку Галина Хейло зазначила, що НБУ має достатньо інструментів для підтримки курсу гривні і не допустить різкої девальвації.
“Найближчим часом волатильність курсу гривні істотно підвищиться в зв’язку з введенням воєнного стану, але НБУ володіє широким спектром інструментів і достатнім обсягом резервів, щоб утримати курс гривні від різкої девальвації. Малоймовірно, що курс гривні до кінця поточного року подолає позначку в 30 грн / $ 1 “, – сказала Г.Хейло.
За матеріалами:
РВС Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас