Українська банківська система працюватиме у звичайному режимі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська банківська система працюватиме у звичайному режимі

Особисті фінанси
28
Банківська система працюватиме у звичайному режимі, незважаючи на введення воєнного стану. Про це повідомив учора на екстреній зустрічі з керівниками ТОП-40 банків голова НБУ Яків Смолій, учасники якої дійшли згоди, що банківська система стабільна та може оперувати у звичайному режимі.
За його словами, Нацбанк не вбачає підстав для зміни звичайного режиму роботи банківських установ України та впровадження адміністративних заходів на грошово-кредитному та валютному ринках.
Банківська система України сьогодні стійка до зовнішніх та внутрішніх викликів, адже банки пройшли стрес-тестування, їх ліквідність на високому рівні (становить близько 75 млрд. грн.). При цьому, НБУ підтвердив свою готовність у разі потреби контролювати та «згладжувати» ситуацію на валютному ринку, щоб запобігти «стрибкам» курсу національної валюти. Крім того, регулятор заявив, що за необхідності банки як і раніше можуть користуватися стандартними інструментами підтримки ліквідності.
Водночас, під час воєнного стану, що буде введений у 10 областях країни, банківські установи, за необхідності, вживатимуть відповідних заходів для безперебійної роботи своїх відділень. Зокрема, буде підвищено увагу до підкріплення банківських кас та банкоматів, своєчасної виплати депозитів готівкою у рамках договірних відносин, посилення власної ліквідності.
Як повідомив голова правління Піреус Банку Сергій Наумов, зі свого боку, банк докладе максимум зусиль, аби у разі потреби забезпечити стабільну роботу мережі відділень та електронних сервісів фінустанови задля своєчасного проведення платежів, обслуговування фізичних і юридичних осіб.
Станом на 26 листопада 2018р. показник миттєвої ліквідності складав більше 70%, що майже у 4 рази перевищує його мінімальне нормативне значення встановлене НБУ. Поточна ліквідність складала 86%, що більш, ніж у 2 рази перевищує норматив Нацбанку (40%). Короткострокова ліквідність перевищує норматив у 1.6 рази (98% при мінімальному значенні встановленому НБУ у розмірі 60%). Як зауважив голова правління Сергій Наумов, такий значний запас ліквідності дозволить Піреус Банку своєчасно розраховуватися за усіма зобов’язаннями перед клієнтами, у разі виникнення такої необхідності. Тож клієнти Піреус Банку можуть почувати себе спокійно та вести свій бізнес у звичному режимі, наголосив пан Наумов.
За матеріалами:
Піреус Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас