У Німеччині запрацювала перша велодоріжка із сонячних панелей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Німеччині запрацювала перша велодоріжка із сонячних панелей

Енергетика
1381
Неподалік Кельна в Німеччині збудували першу велосипедну доріжку із сонячних панелей, яка виробляє електроенергію.
Доріжка розташована поруч із полем і завжди добре освітлюється. Вона виготовлена зі скляної плитки, яка всього 13 міліметрів завтовшки, під нею знаходяться сонячні панелі, нагрівальні елементи та сенсори руху.
Як запевняють її творці, доріжка може без проблем витримати вагу вантажного автомобіля. Кожен квадратний метр велодоріжки виробляє 100 кВт*год електроенергії на рік. Цього цілком достатньо для забезпечення електрикою 3-4 сімей. Також електроенергію можна використовувати для освітлення самої доріжки в темний час доби.
Дорога постійно фіксує кількість велосипедів, які проїхали, і передає показники на спеціальне табло. Крім того, «розумна» велосипедна доріжка автоматично визначає, коли її вкриває крига, і вмикає обігрів для розмороження. Тому рухатися нею безпечно навіть взимку, а кошти на очищення і прибирання криги заощаджуються.
Поки що довжина доріжки всього 90 метрів, вартості експериментального зразка інженерна фірма не називає. Однак обіцяє, що така інвестиція окупиться через 10-15 років.
За матеріалами:
EcoTown
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас