Модернізувати енергосистему України дозволить введення аукціонів для "зеленої" енергетики – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Модернізувати енергосистему України дозволить введення аукціонів для "зеленої" енергетики – експерт

Енергетика
548
Виконувач обов’язків голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу (ПЕК), ядерної політики та ядерної безпеки, народний депутат України Олександр Домбровський заявив, що в Україні необхідно терміново ввести законодавчі зміни для запуску аукціонів на будівництво об’єктів “зеленої” енергетики.
Для цього в парламенті підготовлений відповідний системний законопроект №8449, який повинні були обговорити на засіданні Комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки. Попри відсутність кворуму на засіданні, члени Комітету висловлюють необхідність невідкладних змін у законодавство у сфері “зеленої” енергетики.
“Коли ухвалювався “зелений тариф”, вартість одного мегавата сонячної інсталяції коштувала приблизно до 4 млн євро, сьогодні це приблизно 800 тис. тобто ціна технології впала у 5 разів, а тариф ми з вами скорочували, по-моєму, тільки один раз мінус 30% в 2015 році. Тобто тариф повинен відповідати рівню технологій, якщо технології дешевшають, то тариф повинен змінюватися. Для цього найкращий інструмент – це аукціон, і ми зараз над цим працюємо. Це великий законопроект, який передбачає розширення сонячної інсталяції для домогосподарств, малого та середнього бізнесу”, – зазначив він.
Як пояснив нардеп, перехід до формули “аукціонів” – це цивілізований шлях, “який пройшли Європейський Союз, США, Японія, весь цивілізований світ”.
“У конкуренції визначається ціна на електричну електроенергію”, – підкреслив депутат, додавши, що від введення аукціонів у підсумку виграють як пересічні споживачі, так і учасники ринку з інвесторами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас