НБУ уточнив операційну ціль монетарної політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ уточнив операційну ціль монетарної політики

Казна та Політика
228
Операційна ціль монетарної політики, як зазначає НБУ, полягає в утриманні гривневих міжбанківських ставок на рівні, близькому до рівня облікової ставки, у межах коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу.
Про це йдеться на сайті регулятора.
Індикатором рівня гривневих міжбанківських процентних ставок для цілей процентної політики визначено Український індекс міжбанківських ставок для кредитів та депозитів овернайт у національній грошовій одиниці (UIIR).
Тобто, якщо зниження інфляції до 5% у середньостроковій перспективі – це ціль монетарної політики, то ціль проведення монетарних операцій – це утримати значення UIIR на рівні, близькому до рівня облікової ставки (зараз – 18%) та у межах коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу, тобто – за кредитами овернайт (зараз – 20%) та депозитними сертифікатами овернайт (зараз – 16%).
Процентна політика Національного банку – це регулювання Національним банком попиту та пропозиції на грошові кошти через зміну процентних ставок за своїми операціями з метою впливу на процентні ставки суб’єктів грошово-кредитного ринку та дохідність фінансових операцій.
Змінюючи облікову (ключову) ставку, Національний банк впливає на короткострокові процентні ставки на міжбанківському грошово-кредитному ринку, які, зі свого боку, транслюються у зміни процентних ставок за іншими фінансовими активами (зокрема державними цінними паперами) та зміни процентних ставок банків за кредитами та депозитами. Ці ставки мають безпосередній вплив на обсяги споживання та інвестицій домогосподарств і підприємств, а отже – і на інфляцію.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас