Відсьогодні в Україні починає діяти електронний підпис — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відсьогодні в Україні починає діяти електронний підпис

Казна та Політика
3471
Від сьогоднішнього дня громадяни України зможуть користуватися електронним підписом при укладанні контрактів і користуванні державними онлайн-сервісами.
Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко під час засідання уряду.
“Цей закон, який набуває сьогодні чинності, дає абсолютно новий широкий спектр ідентифікацій для громадян і українського бізнесу. Цей кваліфікований електронний підпис, який починає діяти відсьогодні, має таку ж юридичну силу, як і підпис, який людина проставляє на паперовому документі”, – зазначив чиновник.
За його словами, від сьогоднішнього дня набуває чинності ухвалений рік тому закон про електронні довірчі послуги. Завдяки новим інструментам українці зможуть спростити контакти як з державними структурами, так і з комерційними підприємствами.
Таким чином, держава розширила перелік послуг, які можна буде отримати онлайн, не виходячи з дому, користувачі ж отримають достовірну ідентифікацію, яка є визнаною у всьому цивілізованому світі, – вони зможуть укладати контракти з іноземними партнерами. Крім того, таким чином вони посилять захист укладених контрактів, а також заощадять час на контактуванні з чиновниками. Також зможуть отримувати послуги на території ЄС.
“Фактично це імплементація України в європейський цифровий простір”, – уточнив міністр.
Як зазначив П.Петренко, вже зараз українці можуть використовувати такі системи ідентифікації, як mobile ID (послуга мобільної ідентифікації та електронного підпису, яка доступна всім власникам мобільних телефонів) і Банк ID. За допомогою такої системи українці зможуть користуватися всіма мобільними сервісами, які надає держава, – участь у тендерах, в приватизації, реєстрація в системі навчальних закладів і охорони здоров’я тощо.
При цьому він зазначив, що зараз в Україні вже працює 421 електронний сервіс, і держава продовжує роботу над розширенням переліку таких послуг. Так, за його словами, зараз розробляються 561 такий сервіс – вони можуть бути доступні громадянам вже наступного року.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас