Україна почала вводити план "Б" щодо "Північного потоку - 2" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна почала вводити план "Б" щодо "Північного потоку - 2"

Енергетика
4057
“Нафтогаз України” приступив до виконання плану “Б”, розробленого на випадок запуску “Північного потоку – 2”.
Про це заявив комерційний директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко, пише Сегодня.
Вітренко вважає, що “Північний потік – 2” буде побудований, незважаючи на зусилля Києва, бо Німеччина підтримує цей проект.
Також Вітренко побоюється, що в такому разі транзит газу через територію України може повністю зупинитися, тому “Нафтогаз” почав реалізацію запасного плану.
“Ми намагаємося компенсувати фінансові збитки. Ми вже ініціювали новий арбітраж, який фактично вже почався, де ми вимагаємо понад 12 мільярдів доларів, з яких десять – це компенсація за те, що не буде транзиту через територію України після 2019 року”, – сказав Вітренко.
Він підкреслив, що це все ж резервний варіант. А план “А” – зберегти транзит. При цьому Вітренко пояснив, що збереження транзиту може бути тільки документально гарантовано, однак російська сторона вже показала, що не виконує гарантії.
“У нас немає ніякого підписаного контракту. Навіть якби він був, то контракт, підписаний з росіянами, ми розуміємо, він нічого не вартий. Ми вже точно знаємо, що європейці не готові давати ніяких гарантій”, – уклав Вітренко.
Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель зазначила, що “Росія надасть Україні транзитні гарантії і всі залишаться задоволені”, оскільки для Києва важливі доходи від транзиту газу в бюджет.
“Що стосується “Північного потоку – 2”, нам відомо, що Україна відхиляє цей проект. Я менш критично розглядаю цей проект і виступаю за те, щоб були гарантії для України, щоб Україна зберегла свою транзитну роль”, – сказала Меркель.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас