«Нафтогазу» дозволили відключати українцям тепло за борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Нафтогазу» дозволили відключати українцям тепло за борги

Енергетика
2740
Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) дала добро на відключення взимку тепла в будинках українців, якщо ті винні за поставлені послуги. Згідно з умовами Кодексу газотранспортних систем, НАК «Нафтогаз України», починаючи з 1 грудня цього року, зможе доручати операторам ГРМ (облгазам) відключати тепломережі за борги. Відмова перекривати кран буде трактуватися регулятором не інакше як зловживання монопольним становищем.
Нафтогаз є єдиним оптовим постачальником газу для населення і тепломереж. За словами експертів, монополіст давно лобіював для себе таке право. Тепер воно у нього є.
Відключити можуть всіх
За словами експертів, перш за все новий порядок стосується котелень – саме їм повинні будуть припинити постачати паливо облгази за розпорядженням НАК за борги населення. Причому в зоні ризику практично всі теплогенеруючі підприємства. З усіма наслідками, що випливають.
“Якщо від газу відключать Теплоенерго, батареї стануть холодними у всіх будинках, дитячих садках, школах і лікарнях, які підключені до підприємства. А враховуючи, що Нафтогазу винні всі, то ризик відключення є практично у кожного. Наприклад, тільки по одному Київенерго заборгованість обчислюється мільярдами гривень. 100% розрахунок отримати зараз нереально. Борги утворюється в тому числі через погану платіжну дисципліну простих споживачів, десь є заборгованості у бюджету з субсидій та ін.», – розповів UBR.ua експерт енергетичного ринку Валентин Землянський.
Відкладати процес в довгий ящик газовий монополіст явно не збирається. За словами комерційного директора ПАТ «Харківгаз» Ірини Листової, НКРЕКП вже зобов’язала операторів ГРМ укласти договори на виконання робіт з припинення газопостачання. Іншими словами, якщо протягом трьох днів після отримання рішення Нафтогазу про відключення тепломережі не врегулюють відносини з монополістом, облгази будуть змушені припинити постачання палива.
В зиму – на пороховій бочці
Як зазначив UBR.ua голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської ради при КМДА Олег Попенко, найчастіше заборгованість постачальника послуг виникає саме через погану платіжну дисципліну населення. За приблизними оцінками, борг пересічних споживачів за житлово-комунальні послуги в столиці сягає 40 млрд грн. З іншого боку, як би старанно не платило домогосподарство, якщо є заборгованість безпосередньо у теплокомуненерго, ризик залишитися без тепла нікуди не дівається.
Причому нинішньої зими ситуація тільки погіршиться. Підвищення ціни на газ, менше субсидій, пеня за прострочення в платіжках з 1 січня 2019 р. – все це ніяк не сприяє своєчасному погашенню заборгованостей.
Експерти не виключають, що погрозами відключення тепла людей і теплокомуненерго змушують закрити борги, накопичені за попередні періоди. Цілком імовірно, що для “залякування” НАК навіть дасть команду відключити пару-трійку споживачів, щоб переконати інших в серйозності своїх намірів.
І сподіватися тут простим українцям можна тільки на передвиборчі настрої влади. Масові відключення тепла після підвищення цін на газ точно не підуть на користь рейтингу. Втім, поки що від чиновників ніякої реакції не послідувало. А люди входять в опалювальний сезон, сидячи на пороховій бочці.
З житловими будинками є нюанс
Згідно з положеннями закону «Про ЖКГ», Кодексу газотранспортної системи і т. д., постачальник має право обмежити споживачеві подачу газу, якщо той має борг, кажуть юристи. Схема дій наступна:
Постачальник направляє претензію і попередження про майбутнє відключення.
Якщо борг не гаситься, відрізає споживача від труби.
Однак до житлових будинків цей механізм не застосовується, а НАК «Нафтогаз» ініціює укладення договорів з реструктуризації заборгованості.
“Відключення від опалення в зимовий період, по суті, є порушенням конституційних прав людини. Адже технічно перекрити тепло для окремих боржників неможливо, а провести масове відключення всього будинку за наявності заборгованості лише у пари абонентів постачальник не може – його просто завалять позовами від тих абонентів, у яких немає боргів. Іншими словами, законодавчо таке право у постачальника є, але на практиці його майже неможливо застосувати», — розповіли UBR.ua юристи Асоціації ОСББ «Розвиток самоврядування».
Більше того, депутатами подано черговий законопроект з пропозицією ввести мораторій на відключення від газу в опалювальний період (законопроект №8110 від 12.03.2018 року).
Але якщо вже НАК справді візьметься здійснювати погрози, боротися з монополістом потрібно всіма доступними засобами, кажуть юристи. Найдієвішими при цьому можуть виявитися колективні листи та інші важелі тиску за допомогою громадськості – зустрічі з чиновниками, мітинги і т. д..
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас