Експерт пояснив причину невисокого припливу прямих іноземних інвестицій в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт пояснив причину невисокого припливу прямих іноземних інвестицій в Україну

Казна та Політика
741
Україна за підсумками 2018 року отримає приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в розмірі близько 2,5 млрд дол., що недостатньо для досягнення більш високих темпів зростання.
Таку думку в ході прес-конференції «співпраця з МВФ. План «В» висловив виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко.
«У цьому році ми будемо мати приплив прямих іноземних інвестицій у розмірі 2,5 млрд дол, що в 4 рази менше, ніж в наші історичні максимуми. Наші історичні максимуми були, коли на рік Україна отримувала близько 10 млрд дол. Якби ми і цього року, наприклад, отримали такий самий приплив ПІІ, то питання про співпрацю з МВФ могло б взагалі не стояти, а питання із закачуванням валюти можна було б перекривати тільки за допомогою припливу ПІІ”, – зазначив експерт.
Устенко нагадав, що навіть у такому важкому для України році, як 2013-й, Україна отримала 4,5 млрд дол., що майже вдвічі більше, ніж може отримати в нинішньому році. І тут виходить парадокс: з одного боку, в країні реформи проводилися і проводяться, а з іншого – спостерігається різке погіршення припливу інвестицій.
«Відбуваються важливі глобальні зміни на глобальних фінансових ринках. Інвестори перелякані відносинами Китай-США, США-Європа, що змушує їх шукати “тихі гавані” для своїх грошей, а для них “тиха гавань” – це цінні папери США. І, як результат, ми бачимо потоки переказу грошей з усього світу, і навіть з ринків, що розвиваються, – на територію США», – зазначив Устенко.
При цьому він додав, що в нинішній час дуже загострилася конкурентна боротьба за ту частину інвестицій, яка все ж таки направляється в країни, які розвиваються. “Навіть просування України в таких рейтингах, як Глобальний індекс конкурентоспроможності та Doing Business – недостатній індикатор для вкладення грошей, бо інші країни рухаються в більш швидкому темпі, ніж ми”, – підсумував експерт.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас