Intel зменшила частку в ASML — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Intel зменшила частку в ASML

Фондовий ринок
176
Authority for Financial Markets (AFM) повідомив, що Intel зменшила належну їй частку акцій в ASML до рівня менше 3%.
Попереднє зниження акцій до рівня менш 5% Intel провела в грудні 2017 року.
ASML випускає сканери для літографічного виробництва напівпровідників і є монополістом у цій галузі, резонно припустити, що Intel розглядає цей напрямок як такий, що втрачає інвестиційну привабливість, щоб це не значило.
Акції ASML компанія Intel придбала в два етапи влітку 2012 року. На першому етапі компанія заплатила ASML $2,1 млрд. За 10% акцій і ще $680 млн. За розробку обладнання для випуску чіпів на 450-мм кремнієвих пластинах.
В ході другого етапу Intel придбала ще 5% акцій ASML за $1 млрд. з метою забезпечити фінансування розробки EUV-сканерів. Intel заплатила ASML $4,1 млрд. На нові розробки, плодами яких, до слова, вона сьогодні не може скористатися. EUV-розробками нідерландської компанії повною мірою скористалися Samsung і TSMC.
У 2012 році ASML додатково продала 10% акцій, які між собою порівну розділили Samsung і TSMC. Пізніше TSMC повністю позбулася акцій ASML, продавши їх майже вдвічі дешевше, ніж купувала. TSMC і Samsung близькі до комерційного запуску EUV-літографії, що було б складно зробити без тих інвестицій в 2012 році.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас