Україна планує створити резерв нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна планує створити резерв нафти

Енергетика
1147
Держрезерв розробив законопроект, згідно з яким в Україні буде створено стратегічний запас нафти і нафтопродуктів на випадок надзвичайних ситуацій, причому в державному секторі зберігатиметься тільки 70% запасу, решту зберігатимуть приватні підприємства.
Про це заявив голова Державного агентства резерву України Вадим Мосійчук на прес-конференції.
“Вперше в Україні буде запропонований законопроект про мінімальні запаси нафти і нафтопродуктів. Цей законопроект писався протягом останніх 5 місяців. На сьогодні він перебуває на погодженні в Енергетичному співтоваристві і просувається за підтримки представництва ЄС в Україні”, – зазначив глава Держрезерву.
За його словами, цей закон дозволить виконати зобов’язання перед Енергетичним співтовариством щодо створення 90-денного стратегічного запасу нафти і нафтопродуктів, які можуть бути використані під час надзвичайних ситуацій. Планується, що запаси будуть частково зберігатися на підприємствах Держрезерву (70%), а частково – у приватного сектора (30%). Заради цього Держрезерв планує створити окреме агентство з незалежною наглядовою радою, яка буде займатися 70% резерву.
Як зазначив глава відомства, мова йде про 2 млн т нафти і про 2,5 млрд доларів, які частково будуть покриті за рахунок кредитних ресурсів ЄС.
При цьому він зазначив, що ідея створення резерву підтримана 100% учасників ринку. Уряд же, в свою чергу, планує, що до кінця року повинен бути розроблений і затверджений не тільки законопроект, але і нормативні підзаконні акти.
Крім того, В. Мосійчук додав, що Держрезерв разом з європейськими колегами працює над тим, щоб запобігти підняттю цін на пальне для кінцевого споживача. Оскільки створення резерву потребуватиме додаткових витрат операторів ринку, то вони, швидше за все, будуть компенсовані за рахунок перерозподілу акцизного збору.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас