Обсяг експорту IT-послуг перевищив $3 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг експорту IT-послуг перевищив $3 млрд

Казна та Політика
840
Українські IT-компанії входять до сотні світових постачальників послуг з аутсорсингу.
Про це заявив директор підрозділу з венчурних інвестицій ICU Роман Нікітов, виступаючи на Українському фінансовому форумі, організованому ICU.
«Програмні інженери, які виконували замовлення іноземних компаній, об’єдналися в аутсорсингові команди і почали пропонувати замовникам вже більш складні рішення. Сьогодні Україна – перша в Європі за кількістю розробників, а 13 українських IT-компанії входять до сотні світових постачальників послуг з аутсорсингу», – розповів Роман Нікітов.
За його словами, в середовищі українських аутсорсингових і аутстафінгових компаній стало з’являтися багато власних стартапів.
«За нашими підрахунками, в Україні працюють сотні тисяч інженерів, а річний обсяг експорту IT- послуг перевищив $3 млрд. Найамбітніші і найталановитіші з них, накопичивши досвід роботи з великими західними корпораціями, на базі своїх команд почали створювати власні продукти – стартапи», – зазначив він.
Однак без місцевих венчурних інвесторів багатьом з них вкрай важко добитися успіху.
«Кошти на початковому етапі залучення (seed round) в Україні знайти можливо, але максимум, який тут можна залучити – це кілька мільйонів доларів, нехай навіть десятків, якщо пощастить. Все ж, локальний ресурс дуже обмежений в порівнянні з трильйонами доларів, теоретично доступними на західних ринках. Однак, щоб вийти на ці ринки, стартапу потрібно мати певний рівень розвитку і капіталізації, досягти якого без фінансування з боку місцевих венчурних інвесторів дуже складно», – каже Роман Нікітов.
В умовах браку локальних венчурних капіталістів деякі стартапи все ж змогли досягти західних інвесторів. Більшість “не доживає” до цього етапу лише тому, що перші $50 тис, зібраних на seed round, закінчилися, а інших джерел фінансування не знайшлося.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас