У Мінфіні прокоментували стан казначейського рахунку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінфіні прокоментували стан казначейського рахунку

Казна та Політика
1067
У липні відбулося значне зменшення залишків на єдиному казначейському рахунку, а в серпні – значне зростання, однак ці показники треба корелювати з валютними рахунками України. І в зв’язку з цим, зменшення і зростання не були дуже істотними. Водночас, залишки на ЄКР значно менші, ніж торік, оскільки Україна в I кварталі не зробила зовнішні запозичення.
Про це повідомила в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова.
“Для того, щоб подивитися на ліквідність держави, необхідно подивитися на ліквідність, як на єдиному казначейському рахунку (це тільки частина наших коштів у гривні), а також на наші валютні рахунки. Хоча звітуємо ми на одну певну дату, але управлінням ліквідністю займаємося повсякчас. Якщо нам потрібні витрати в валюті і ми купуємо валюту, то звичайно ми накопичуємо валюту, якщо потрібне фінансування гривневих наших витрат, то ми управляємо нашим гривневим рахунком. Тому, як ми говорили на початку серпня, наявність 2 млрд грн на гривневому рахунку, в той час як на валютному був високий рівень, не є критичною ситуацією, так само як зараз це не означає, що її кількість істотно зросла (станом на 1 вересня на ЄКР є 27 млрд 85 млн грн, – ред.)”, – пояснила Маркарова.
Однак, за її словами, якщо порівняти з попереднім роком, рівень нашого рахунку, навіть якщо це десятки мільярдів, менший, ніж торік.
“Це пов’язано з тим, що в першому кварталі цього року, за розписом, мали відбутися зовнішні запозичення. Ці запозичення не відбулися. Відповідно еквівалент 2 млрд доларів, які ми повинні були запозичувати, їх немає зараз на нашому рахунку. Зараз йде активна робота, управління ліквідністю – це те, чим ми займаємося в тому числі. Для того, щоб забезпечити, з одного боку, все необхідне фінансування, а з іншого боку підготуватися повністю до кінця року, щоб все відбулося плавно і щоб бюджет 2018 року був повністю виконаний, а бюджетний дефіцит був дотриманий в рамках”, – зазначила в. о. міністра фінансів.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас