НБУ дав прогноз інфляції до кінця 2018 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ дав прогноз інфляції до кінця 2018 року

Казна та Політика
1394
Національний банк України вважає актуальним липневий прогноз зниження інфляції до 8,9% в 2018 році, її повернення до цільового діапазону в кінці 2019 року і середньострокової цілі 5% в 2020 році.
“Подальше уповільнення інфляції буде стримуватися очікуваним підвищенням адміністративно регульованих цін і тарифів, спрямованих на наближення цін на газ на внутрішньому ринку до ціни імпортного паритету, в IV кварталі 2018 року”, – йдеться в повідомленні центробанку в четвер.
Регулятор додає, що зростання цін і надалі будуть стимулювати стійкий внутрішній споживчий попит і високі інфляційні очікування.
НБУ вказує, що в липні 2018 споживча інфляція продовжила сповільнюватися – до 8,9% в річному вимірі, впритул наблизившись до цільового діапазону, встановленого Основними принципами грошово-кредитної політики на 2018 рік і середньострокову перспективу: 6,5% ± 2 п. п. на кінець третього кварталу 2018.
За попередніми оцінками Національного банку, в серпні інфляція також залишалася близькою до цієї позначки.
На думку НБУ, девальваційний тиск на гривню, що спостерігається з липня цього року, не позначиться істотно на динаміці інфляції, бо в порівнянні з гривнею більшість валют країн – основних торгових партнерів України за цей час знецінилися більш істотно. Нацбанк додає, що він зберігає активну присутність на міжбанківському валютному ринку: чиста продаж ним валюти для згладжування надмірних коливань обмінного курсу перевищила $700 млн з початку третього кварталу, а такі валютні інтервенції послаблюють вплив коливань обмінного курсу на інфляцію.
На думку регулятора, ключовою умовою зниження інфляції до встановленої мети залишається успішне продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), що дозволить отримати пов’язане фінансування від інших партнерів України. Це буде сприяти зміцненню макрофінансової стабільності та стане позитивним сигналом для учасників ринку щодо подальшого просування у здійсненні реформ в Україні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас