У НБУ пояснили, чому "скаче" курс гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ пояснили, чому "скаче" курс гривні

Валюта
3237
Заступник голови Національного банку України (НБУ) Дмитро Сологуб 21 серпня пояснив, чому курс гривні “скаче” від зміцнення до знецінення, і що робить Нацбанк для згладжування таких коливань, передає прес-служба НБУ.
“Зараз фундаментальних причин для знецінення гривні немає. Зміцнення курсу гривні, яке спостерігається з другої половини дня п’ятниці після періоду її знецінення, свідчить саме про це”, – зазначив заступник голови Нацбанку.
У період девальваційного тиску на курс гривні пропозиція валюти на міжбанківському ринку залишалася значною завдяки досить високим цінам на товари українського експорту (метали та зернові), а також завдяки збільшенню обсягів експорту.
“Водночас дисбаланс на ринку був обумовлений переважно збільшенням попиту на валюту через сезонні ситуативні і психологічні фактори. Так, на попиті на валюту позначилося сезонне збільшення попиту з боку імпортерів енергоресурсів, які потребують валюту для розрахунків за газ і за нафтопродукти (для раннього початку збору врожаю) і з боку імпортерів товарів і послуг споживчого напрямку (електроніка, продукти харчування, туризм тощо), що є наслідком зростання доходів населення”, – пояснив Сологуб.
Крім того, на курс нацвалюти вплинули і негативні очікування, які вже традиційно формуються напередодні осені. Під дією цього психологічного тиску зменшилася пропозиція валюти з боку населення на готівковому ринку, що позначилося на операціях банків на міжбанківському валютному ринку.
“Зате зараз ми бачимо іншу ситуацію – з другої половини дня п’ятниці курс зміцнюється… зокрема, зміцненню гривні сприяє той факт, що підприємства продають валюту у зв’язку з періодом податкових платежів. Крім того, можна говорити, що за попередні тижні бізнес і банки задовольнили свої потреби у валюті, і відкладеного попиту поки що немає”, – розповіли в НБУ.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас