Українські чиновники залишили на зберігання гроші в 23 закордонних державах – НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські чиновники залишили на зберігання гроші в 23 закордонних державах – НАБУ

Казна та Політика
595
У Національному антикорупційному бюро стверджують, що багато корупційних схем українські чиновники реалізують за участю компаній, зареєстрованих в більш ніж 23 країнах на трьох континентах.
Про це йдеться у звіті НАБУ за I півріччя 2018 року.
Зазначається, що міжнародний напрямок є одним з ключових у роботі бюро, оскільки багато корупційних схем реалізують за участю компаній, зареєстрованих за кордоном.
Так, на думку детективів, українські корупціонери вибирають місця “прописки” незаконно отриманих коштів у державах із спрощеною системою реєстрації, ускладненим порядком розкриття інформації та високим ступенем конфіденційності.
За даними НАБУ, збитки, завдані державним інтересам за участю іноземних контрагентів, обчислюються в 1,84 млрд грн, 22,07 млн дол. США, 12,03 млн євро.
Для отримання інформації про кінцевих бенефіціарів таких структур та про рух коштів, виведених з України, детективи направляють запити про міжнародну правову допомогу в компетентні органи інших держав.
“З початку розслідувань Національне бюро направило в органи 61 держави 371 запит про міжнародну правову допомогу, з яких 182 вже виконано”, – йдеться у звіті.
Крім того, станом на 30 червня в міжнародний розшук за ініціативою НАБУ оголошена 21 людина.
У бюро додають, що щодо 16 з них, враховуючи затримання або з метою визначення місцезнаходження, направлено запити в інші держави.
В компетентні органи Німеччини, навесні цього року, спрямований запит про видачу голови правління АТ “ХК “Енергомережі”, затриманого в цій країні в квітні 2018 року.
За версією слідства, він є організатором корупційної схеми, за допомогою якої державі завдано збитків на суму понад 346 млн грн.
Також вказується, що близько 30 осіб, яких детективи Національного бюро вважають причетними до організації корупційних схем, поки що ховаються за кордоном. Кожна друга з них, за даними слідства, – на території Росії.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас