Експерти розповіли, які фахівці потрібні на ринку праці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розповіли, які фахівці потрібні на ринку праці

Казна та Політика
2260
Ринок праці в Україні перебуває в постійному русі, переживаючи як злети, так і падіння. Довгий час вважалося, що він перебуває в серйозній кризі, але зараз, на думку експертів, ситуація починає стабілізуватися, пише Сьогодні.
За даними служби зайнятості, протягом першого півріччя 2018 р. кількість вакансій у базі збільшилася на 8% – до 616 тис., а кількість працевлаштованих людей за цей час склала 428 тис. осіб. Щоправда, на обліку сьогодні залишилося ще 304 тис. українців.
Одна з головних проблем сьогоднішнього ринку праці – це професійний дисбаланс. Багато людей з вищою освітою, але їм не так легко знайти роботу. Наприклад, половина з тих, хто стоїть на обліку в службі зайнятості – це люди з вищою освітою, а у великих містах, таких як Київ, Одеса, Харків, Дніпро ця цифра може досягати 90%.
“Ринку заважає професійно-кваліфікаційний дисбаланс. В Україні так склалося, що до 80% випускників шкіл вступають до вищих навчальних закладів. Дзеркально протилежна статистика для країн Європи, там до 30% вступають у виші, а 70% отримують професійну освіту. Дисбаланс полягає в тому, що ринок потребує швачок, електромонтерів, електросварщиків, слюсарів, сантехніків. А ось економістів і юристів в службі зайнятості – надлишок”, – говорить в. о. голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко
Також цікаво відзначити, що найбільш висока конкуренція за результатами дослідження HeadHunter була у сфері “Вищого менеджменту”, де на одне місце претендувало від 12 до 15 осіб. А от лідерами вакансій з низькою конкуренцією виявилися такі сфери, як “Автомобільний бізнес”, “Консультування”, “Страхування”, “Робочий персонал”, “Інсталяція та сервіс”. Наприклад, у двох останніх сферах на місце претендує всього 0,9 людини. В цілому ж конкуренція в цей час перебувала на рівні 3-4 осіб на одне місце. Про це свідчать дані Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.
“Конкуренція на ринку праці в першому півріччі перебувала на рівні 3-4 людини на 1 вакантне місце. У ТОП-5 сфер з високою конкуренцією в I півріччі 2018 увійшли “Вищий менеджмент”, “Видобуток сировини”, “Початок кар’єри і студенти”, “Юристи” і “Мистецтво, медіа, розваги”. Ці сфери були конкурентними і в 2017 році”, – зазначають у HeadHunter.
Що стосується регіональної структури, тут ніяких несподіванок немає. Найбільше вакансій традиційно залишається в Київській, Харківській, Дніпропетровській, Одеській та Львівській областях. А по містам найбільше вакансій пропонують саме в Києві. Тут шукають фахівців у сфері ІТ, маркетингу і продажів.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас