Затримки з виплатами пенсій: чи будуть вони повторюватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Затримки з виплатами пенсій: чи будуть вони повторюватися

Казна та Політика
699
У липні вперше за багато років сталася затримка з виплатами пенсій. До 18 липня люди отримували гроші за графіком, але потім виплати припинилися на цілий тиждень, а в деяких регіонах на 10 днів. Причому “пенсійні” гроші не надходили не тільки у відділення “Укрпошти”, але і на банківські картки людей.
25-27 липня виплата пенсій відновилася. Серпневі пенсії теж почали виплачувати за графіком. Але чи не повториться липнева ситуація найближчим часом?
Чому затримали пенсії
Причини того, що сталося, називали і називають різні. Спочатку все намагалися пояснити збоями в роботі Пенсійного фонду. Наприклад, в “Укрпошті” липневі невиплати назвали “технічними затримками” і пояснили, що це пов’язано з “тимчасовими технічними неполадками в Пенсійному фонді”.
25 липня на сайті Пенсійного фонду було розміщено звернення голови ПФУ Олексія Зарудного з вибаченнями, яке, здавалося б, підтверджувало цю версію.
“Звертаюся до тих з Вас, хто в останні дні отримує свою пенсію із запізненням і приношу за ці незручності свої особисті вибачення. Повідомляю Вам, що ситуація з виплатою пенсій нормалізується… Надалі Пенсійний фонд України буде вживати всіх необхідних заходів, щоб не допустити будь-яких збоїв з виплатою пенсій, забезпечити своєчасну їх виплату, як це було протягом останніх років”, – говорилося в заяві голови ПФУ.
Однак паралельно була озвучена інша причина: касовий розрив. Простими словами, затримки з виплатами були викликані тим, що з бюджету на рахунки Пенсійного фонду кілька днів не надходили гроші. А основним джерелом наповнення ПФУ є єдиний соціальний внесок (ЄСВ).
“Ми будемо надавати позики для виплати пенсій, щоб покрити короткострокові касові розриви надходжень ЄСВ”, – заявила під час “паузи” в пенсійних виплатах голова Держказначейства Тетяна Слюз.
Про “касовий розрив” як причину невиплати пенсій заявив 27 липня і прем’єр-міністр Володимир Гройсман.
Через кілька днів були оприлюднені дані щодо виконання державного бюджету. Які свідчили про те, що станом на кінець червня дефіцит бюджету становив близько 10 млрд грн.
Нагадаємо, в 2017 році до кінця першого півріччя надходження до бюджету значно перевищували запланований показник: профіцит становив близько 30 млрд грн. А от до кінця року намітилася “діра” розміром 3,4 млрд грн.
Якими будуть результати 2018 року, якщо вже до літа в бюджет недозібрано 10 млрд грн, – уявити важко. В уряді вже звучали думки про секвестр бюджету (“урізання” витрат за окремими статтями). Але пізніше в. о. міністра фінансів Оксана Маркарова заявила, що для секвестру бюджету немає причин.
Експерти: затримки можуть бути і далі
Експерти говорять, що основна причина липневих невиплат – проблема з наповненням бюджету. А це означає, що такі ситуації можуть повторюватися.
“Такі ризики існують, тому що в державному бюджеті не вистачає грошей. У нас не виконується план щодо надходження коштів до держбюджету, і навряд чи щось зміниться у найближчому майбутньому. Тому Пенсійний фонд не знає, чи дадуть вчасно дотації. Якщо їх затримають – знову будуть затримки з виплатами.
Є надія, що в цьому місяці керівництво заздалегідь вживе заходів, не відкладаючи до останнього. Є два джерела надходжень: державні цінні папери і податки НБУ за поточний рік. Зараз Нацбанк частково вже заплатив їх. Цінні папери розміщують. Але щоб в майбутньому не було перебоїв, потрібно або брати кредити, або проводити емісію, інших шляхів немає”, – говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Економічний експерт Тарас Козак також вважає основною причиною затримок з пенсійними виплатами проблеми з бюджетом. Однак спочатку їх намагалися приховати, чим і пояснюється різноманіття причин, що називалися.
“Спочатку йшлося про якісь технічні питання, тому що ніхто не хотів визнати, що у Пенсійному фонді не вистачало грошей для виплат пенсій. ТБо зрозуміло, що це удар по Пенсійному фонду, Мінфіну, уряду. І намагалися приховати причину, посилаючись на якісь технічні питання”, – пояснює розбіжність версій Тарас Козак.
Однак експерт вважає, що в уряді намагатимуться зробити все можливе, щоб не допустити повторення липневої ситуації.
“Теоретично ситуація може повторюватися, тому що в цьому році бюджет не виконується. Але я думаю, цьому питанню буде приділено особливу увагу. Тому що, по-перше, такі збої створюють проблеми великій кількості людей, по-друге, це передвиборний рік, і подібні ситуації дуже б’ють по електоральним настроям. І по-третє, через ті заходи, які вживає уряд (розміщення ОВДП та ін.), поки що грошей повинно бути достатньо, я не думаю, що до жовтня будуть проблеми. А ось в жовтні таке може статися, якщо стане відомо, що МВФ не дає нам наступний кредит. В такому разі ми не зможемо взяти дешеві кредити і у інших фінансових структур і держав. Тому що всі вони чекають, щоб Україна виконала умови МВФ. Від цього залежить і фінансова допомога Світового банку, Європейського Союзу та допомога від інших держав”, – пояснює Тарас Козак.
У Пенсійному фонді нам не змогли з упевненістю сказати, що в липні не виникне проблем з пенсіями. Однак запевнили, що поки надходження до ПФУ йдуть регулярно, і виплати пенсій здійснюються за планом.
Олександра Романюк
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас