Автоматизовані паркінги: скільки може коштувати паркомісце — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Автоматизовані паркінги: скільки може коштувати паркомісце

Особисті фінанси
1372
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми, які дозволять будівництво автоматизованих автостоянок, повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе.
За його словами, автоматизовані стоянки потребують менше простору та економлять час водіїв. Нові технології дозволяють ставити автоматизовані парковки там, де це раніше було складно технічно, сказав Парцхаладзе.
Автоматизовані паркінги матимуть декілька рівнів. Заступник міністра наголосив, що підземні паркінги обмежені до 9 поверхів, а наземні можна не обмежувати.
Затвердити нові будівельні норми міністерство планує до кінця цього року, додав Парцхаладзе. Будувати автоматизовані паркінги зможуть як муніципальні, так і приватні компанії.
Автоматизовані паркінги умовно можна розділити на три групи. Найпростіші – ліфти-підйомники. З одного машиномісця вони дозволяють робити два-три машиномісця, мають два-три рівня, розповів директор компанії Паркматік, яка вже десять років займається автоматизованими паркінгами, Юрій Пшеничний.
Ще один тип – багаторівневі автоматичні паркінги. І третій тип – роботизовані автоматичні паркінги. В містах України для загального користування поки немає автоматизованих паркінгів, але деякі компанії вже замовляли проекти, розповів Пшеничний.
Вартість будівництва залежатиме від кількості паркомісць.
“На звичайних підйомниках ціна будівництва за місце – 4-5 тис. доларів. Механічні паркінги – від 8-9 тис. доларів до 12 тис. Повністю автоматизовані паркінги – 12-13 тис. доларів”, – зазначив Пшеничний.
Українські водії наврядчи одразу будуть готові залишати машини в автоматичних паркінгах, адже і зараз не всі користуються платними парковками, де година коштує 10 грн., сказав автомобільний експерт Євгеній Муджирі.
Вирішальним для водія є і час, який йде на те, щоб дістатися припаркованого авто. Не зрозуміло також, як діяти і куди звертатися, якщо з автомобілем щось станеться на парковці.
Водночас будувати автоматизовані парковки в Україні будуть компанії, які мають досвід в різних країнах, певен експерт. Але і коштуватиме автоматичний паркінг за прогнозом Муджирі щонайменше 50 грн. на годину.
Згідно із запропонованими змінами у ДБН, автоматизовані гаражі можна пристроювати до будинків за умови їх відокремлення протипожежною стіною 1 типу.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас